Némedi László __ Creative Commons License 2024.04.08 0 0 151374

huh, jobb lenne erről személyesen beszélni, írásban nehéz/hosszú...

 

Hamasz Gázának uralkodó szervezete (kormányzata), miután a PA-tól erőszakkal átvették a hatalmat (konkrétan megöltek egy csomó PA-st, mert Gázában ők nyerték a választásokat, de nem a teljes palesztin területek felett. Tehát ők egy olyan országrész, amely lényegében kivált a PA vezette részből, és ott teljes a támogatottságuk. Tehát lehet őket hivatalos hatalomnak tartani. Az ő katonai águkat pedig lehet nevezni a katonaságnak. Ott nem terror szervezet, hanem hivatalos. Ha terrorszervezetnek tekintenék csak, akkor az Ensznek már rég be kellett volna mennie (nincs hivatalos hatalom Gázában, a PAnak nincs footprintje ott.

Nehéz nem országnak látni őket, de ha nem akkor is mit lehet tenni, ha egy ország (terület, mindegy) területéről átjönnek megölnek civileket, túszokat szednek, majd visszamennek, minimum utánuk kell menni.

 

Az Izrael támogatja hátulról a Hamaszt új nekem, a PA-val elég jó a kapcsolatuk, nem értem miért lenne jó nekik a Hamasz (kivéve militáns szélsőjobbos izraeli vezetők kivételével, akik így a béke helyett a háborút nyomhatnák).

 

A történelmi rész túl hosszú megtárgyalni, csak egy megjegyzés, hogy akkoriban a kétállam felépítést a zsidó fél elfogadta, de az arab nem, sőt megindultak a környező arab országok, hogy elfoglalják a zsidó részt. Persze itt is vannak fekete foltok az izraeli oldalon, de a Nakba azért elég egyoldalú (arab) leírása a történteknek, ettől összetetteb volt.

 

Az élettérben annyiban igazad van, hogy nincs igazán jó megoldás és azóta a világ megváltozott.

Jelenleg az arab országok nem engedik a palesztín menekülteket beilleszkedni, sok dolog miatt. Emiatt ez a státusz fennmaradt, viszont azóta az a terület már x generáció óta másoké, és ők már x generáció óta nem ott születtek, éltek. Tehát így szorultak be Gázába.

Megjegyzem, hogy ebben az időszakban nem csak velük történt "igazságtalanság", az első világháború után pl Mo is elvesztett területeket, ahonnan a magyaroknak, akik nem esküdtek fel a Csehszl államra, kitoloncolták, csak itt befogadásra kerültek az új Magyaro-ba (eleinte vagonokban éltek Budapesten)...

Nem tudom mi a jó megoldás, de ha van biztos, hogy nem fogja egyik oldal elfogadni. A Hamasznak egyébként a kétország megoldás nem elfogadható

https://www.middleeastmonitor.com/20240118-meshaal-hamas-rejects-two-state-solution/

Tehát sajnos a 2state megoldás sem megoldás...

 

 

 

Előzmény: netszkvid (151370)