vélemény 1 Creative Commons License 2024.04.08 0 2 1929

Chichester a legkevésbé ismert azok közül a helyszínek közül, ahol jártunk. Talán Wells kivételével. Van egy nagyon régi Polygott német nyelvű útikönyvem, abban szerepelt, mint ajánlott kirándulás Londonból, De valahogy mindig kimaradt.

Az állomás kicsit messzebb van a központtól, ráadásul a nekünk megfelelő szoba csak a még messzebb levő Fishbourneben volt. Taxiztunk. Alkalmanként 7 gbp, 10-12 perc.

Woolpack Inn, nagyon kellemes 90/éjszaka/szoba. Közel a szállodához tárták fel az ország legnagyobb római kori épületének maradványait. Valószínűleg egy palota egyik szárnya volt. Az alapfalak és padlómozaikok kerültek elő. A szállodában ezért a szobák római császárokról vannak elnevezve. Mi Vespasianusban laktunk. Melletünk volt Nero. A reggeli benne volt az árban, de azzal volt egy kis gond. Pénteken 7-től, de szombaton 8-tól vasárnap pedig már csak 9-től  nyitottak. Nekünk mindhárom nap 9 előtt  indult a vonatunk. Egyszer ettünk rendes full angol reggelit, egyszer kontinentálisat, egyszer pedig semmilyet.

Az állomásnál mindig volt taxi,  a reggeli taxikat a szálloda intézte, mindig időben jöttek.

Érkezéskor letettük a szállodában a csomagot, este már bent volt a szobánkban. Busszal (2gbp)bementünk a katedrálishoz.

Ez egy teljes egészében román stílusú, még a 12. században felépült templom, azóta jelentősebb változások nem voltak. Megmaradt a különálló harangtorony, amit másutt már rég lebontottak.  A 60-as évektől kezdve modern alkotásokat helyeztek el a templomban. Képek, szobrok, faliszőnyegek. És Chagall ablaki a bal oldali mellékhajóban. Ezek a modern művek abszolút illenek a  katedrális egészéhez.  Gondolkodtam rajta, hogy mit nézzünk meg utána.  Felmerült a római rom. Mi láttunk Pompeit és Herkulaneumot, az összes nagy múzeum római gyűjteményét, többször is. Szóval nem a római romot választottuk. Hanem egy Skanzent. Weald and Downland A 60-as busz megy oda, a katedrális mellett van a megálló, ugyanúgy 2gbp, kb 35 perc. Leszálltunk, a sofőr megmutatta merre menjünk, néhány perc séta. 17gbp, ( 60 év fölött 15gbp). Olyan, mint Szentendre.  Elég nagy terület, a bejáratnál adtak egy jó térképet. Különböző helyekről áthozott épületek. Paraszti házak, lakóépületek bebútorozva, gazdasági épületek, iskola, kis templom, különböző szekerek. Kovácsműhely, asztalos műhely, a pékségben még kenyeret is árusítottak. Jópofa, jó választás volt. Utána még visszamentünk a busszal a belvárosba, jártuk egyet a sétálóutcán sétálóutcára. Kicsit szegényesebb város, mint Salisbury vagy Winchester, de nem annyira, mint Gloucester