Egyszerűen*Joe Creative Commons License 2024.04.04 0 4 37510

Ha olvasod a topikot, már többen leírták a választ az "alkoholmentes" italokkal kapcsolatban. Először is: nem teljesen alkoholmentesek - néhány kivételtől eltekintve -, és a szervezetnek, amelyik átitatódott tokától bokáig alkohollal, annyi is elég, hogy emlékezzen és követeljen... Úgy érzem, kibúvót keresel, valamiféle átmeneti megoldást - ez talán nem baj, ha csak rövid ideig tart. Én nem tenném, de ez én vagyok.

Olvasd el esetleg, ha hozzá tudsz jutni, Edith Piaf: Életem c. kis könyvét, ebben részletesen leírja küzdelmét az alkohollal. Elmeséli, hogyan, milyen trükkökkel próbálta becsapni a környezetét és saját magát, míg végül sok év hiábavaló küzdelme után belátta, csak az alkoholtól való teljes önmegtartóztatás vezet eredményre. Sikerrel járt, de addigra már nagyon beteg volt.

Sok könyv és film foglalkozik az alkoholistákkal, a legtöbbjük tanulságos. Jó néhányat felsoroltunk itt a topikban korábban közülük. Ha elolvasod egyiket-másikat, vagy megnézed és elgondolkodsz rajtuk, megérted, hogy ez egy nagy és nemes harc, amit az ember a szeretteiért és önmagáért, az emberhez méltóbb életéért vív. Minden más harcnál értékesebb, mivel saját magunkkal, a saját "démonainkkal" harcolunk, saját magunkat kell legyőznünk. Amikor elér az ember egy kis sikert benne, akkor megtapasztalja az égiek segítségét, megtapasztalja, hogy bár látszólag magányos a küzdelem, de mégsem az...

Részemről egyébként semmiféle alkoholos készítmény nem megengedett, mióta 12 éve józan vagyok. Még egy konyakmeggy sem! Most húsvétkor például kaptam valakitől egy töltött csokitojást, megnéztem az összetételét, mivel rémlett, hogy pár éve is kaptam és volt a krémben némi alkohol. 1-2% rum vagy bor, már nem tudom. És ebben is van, tehát nem fogom elfogyasztani, hanem odaadom a páromnak, akinek soha nem volt problémája az itallal.

Józanodni nem lehet megalkuvásokkal, majd józanul élni sem. Ez egy másik életforma. Sok problémád lehet akkor is, ha nem iszol, azonban ezzel az eggyel mindenképpen kevesebb.

Más embertől ne várj segítséget a józanodásodban (kivéve persze, ha orvosi segítségre szorulnál). A legtöbb segítséget itt találod meg a sorstársak sorsán, hozzászólásain keresztül. Viszont ahogy mondani szoktuk: senki sem tud helyetted nem inni.

Üdv., JOE

Előzmény: valtozas2024 (37508)