vélemény 1 Creative Commons License 2024.04.03 0 2 1923

Bristol. Turistaként nézve Bristol közel sem olyan érdekes ( és messze nem olyan szép)mint bármelyik a többi helyszín közül. De ha már ott voltunk, egy hosszú délelőttöt rászántunk.

Bristol nagyváros, 300 évig az ország 2. legfontosabb kikötője. Magas víznél a tengerjáró hajók is feljöttek az Avonon.

Valószínűleg elrontottuk, mert ez a délelőtt hétfőre esett. sajnos ekkor zárva volt a város leg népszerűbb látnivalója, az 1843-ban készült MS Great Britain óceánjáró.  Először a Liverpool -New York szakaszon járt, később Ausztráliába szállított kivándorlókat. 1886-ban süllyedt el a Horn foknál, csak  1970-ben hozták vissza.  Helyreállították és most múzeum. Ugyanígy a hétfői zárás miatt kimaradt a képtár, ahol jó impresszionista képek vannak. És nem mentünk el a Clifton függőhídig sem, ami szntén népszerű látnivaló

Ezért csak sétáltunk egyet.  Láttuk a  St Mary Redcliff templomot , ami elég szépen megmaradt a 13. és 14. századi formában. Különösen szép a hálós mennyezet 100 aranyozott zárókővel. Sétáltunk a kanyargó folyó mentén, ahol egyébként komp is jár. Yachtok, kishajók, szórakozó helyek. Van egy nagy akvárium, minket nem érdekelt, de azt mondták, hogy jó.

Eljutottunk a katedrálishoz, ami egy 12. századi kolostorhoz tartozott. A reformáció idején a hajó  átépítés alatt állt, teljesen lebontották. Megmaradt a szentély, a csillagboltozatát az ország egyik legszebbjének tartják, a kereszthajó, a kerengő folyosó egy része és a 12. századi káptalan terem. Utóbbi az egyik legrégebbi az országban. Érdemes kimenni a kertbe. Bristol most éppen szembenéz a múltjával, kizuhant a hulla a kredencből. Egy bizonyos John Yeoman bristoli születési  nagybirtokos ötlete volt, hogy az amerikai birtokai munkaerőhiányát Afrikából elrabolt emberek rabszolgaként dolgoztatásával oldja meg. Őt többen követték, Bristol volt a rabszolgakereskedelem szervezője. Nagyon sokan meggazdagodtak.   És mindenféle adományokat, alapítványokat tettek, számtalan intézmény van róluk elnevezve. Az elnevezés most már múlt idő. A katedrálisban éppen egy kiállítás van. Mi legyen? Az ilyen emberek emlékére készült ólomüveg ablakokat mér lecserélték modern ablakokra. De a 18. és 19. századi síremlékeke kb negyede rabszolgakereskedőké. Maradjanak vagy eltávolítsák őket, esetleg csak egy részüket.