RnD Creative Commons License 2024.04.02 -2 5 96

Magyarország U18 – Románia U18: 27-24 (13-13)   március 3    Kárpát-kupa

 

 

 

Mihály Hanna (b1) --Vári Arina--Seres Liza (beálló)--Polett--Kriston Kíra--Varga Dalma (j1)

 

 

Első támadásunkra a román jv-k belemenést fújtak, de nem volt belemenés (Kriston Kíra adott jobbkettőből egy passzt szélre és közben hátraesett előtte a védő....) Utána rögtön befújtak egy hetest ami nem volt hetes: a román játékos bement Kíra és Seres Liza között a hatosig, de hogy nem húztuk vissza az biztos…… Így máris ízelítőt kaptunk h milyen is a „hazai pálya” Romániában, de aztán nagyon hamar – némi meglepetésre – sokkal normálisabb lett a játékvezetés és ilyenek már nem nagyon voltak.

 

Igaz, nem is volt rá szükség, mert a hazai csapat egyre-másra lőtte a gólokat: jobbszélről zérószögből, egy-egyezés után j3 vonalról, jobboldalról nyolc méterről átlövésből......az első hat támadásból ötöt góllal fejeztek be. Igyekeztünk mi is, Vári Arina betalált kétszer: középen átlövésből és jobboldalon betörésből, Kriston Kíra is a hálóba bombázott a b2 védőről elhajlásból (szépségdíjas akció)..... de aztán kaptunk még egy gólt jobboldalról átlövésből, teljesen ugyanolyat mint két perccel korábban. Ezt látva Bohus Bea rögtön lecserélte a kapusunkat, Grebenár Rékát, a csere közben meg beszedtünk egy egészpályás gólt az üres kapuba (a támadásunkat elöl Polett hamar rövidre zárta, így Majoros Grétának nem volt elég ideje beérni a helyére.....) [4-7 9. perc]

 

Polett azonnal lőtt egy szuper gólt középről 8 méterről védő mellett talpról, ezzel jóvá tette a hibáját. De máris jött a válasz: a román beálló kapott egy nagyon jó labdát jobboldalon a vonalon és felavatta új kapusunkat.... (5-8 10. perc) Két hetest is kiharcoltunk egymás után: az elsőt Varga Dalma jobbszélről, a másodikat Polett egy-egyezés után baloldalon, de csak az egyiket lőttük be. Közben védekezésünk valamelyest feljavult, sőt, Varga Dalma jobboldalon nyolc méteren labdát szerzett, megindult vele mint a villám és nem is hibázott..... Kezdtük beérni ellenfelünket, de az első negyedóra után még mindig ők vezettek egy góllal (7-8 16. perc)

 

Szerencsére már csak rövid ideig: román labdavesztés után Kriston Kíra megiramodott előre és rendezetlen védelem ellen j3 hét méterről lendületből két védő között betalált (8-8 16. perc) Igaz, nem sokáig örülhettünk: középen betörésből – és ez most könnyen ment, mert hátul átálltunk 5:1-re és ezzel mi is fellazítottuk a védekezésünket – hamar visszaszerezték az előnyt (8-9 17. perc)

 

Ide-oda hullámzott a játék, egyik csapat sem tudott helyzetbe kerülni. Nálunk támadásban pályára került jobboldalon Pálmai Lizi, aki igen bizonytalanul mozgott: elejtett egy keresztpasszt, gyors labdafelhozatal végén j3 hat méterről a ziccert a kapusba vágta, túl váratlanul próbálta megjátszani a beállónkat j3 nyolc méteren……voltak gondok. (Utóbbi hibát Bohus Bea inkább Seres Lizának tudta be, rögtön be is küldte helyette Evelint…)

 

Időt kértünk (8-9 21. perc). Elöl egy-két perce már Lizi irányított, tőle balra Szeibert Anna, jobbra Balogh Vera. Az időkérést követően Anna rögtön egy átlövéssel próbálkozott, baloldalról befutott középre és j3 8 méterről a kapust találta el. Majd egymás után jöttek a gólok itt is, ott is: egy román betörésre jobboldalon befújtak egy hetest, Vera b3 két védő között ügyesen egy-egyezve bement a hatosig és onnét betalált (szép egyéni akció), Majoros Grétának is lőtt egy gólt zérószögből a román jobbszélső, Sara Trușcă, Pálmai Lizi b3 nyolc méterről védő mellett lendületből talpról volt eredményes (10-11 24. perc)..... Egyedül Szeibert Annának nem sikerült gólt lőni átlövésből, bár rövid időn belül másodszor is próbálkozott.

 

But never say die... Anna harmadszorra már sikerrel járt: felkanyarodott j3 nyolc méterre és onnét kilőtte a bal felső sarkot (11-11 26. perc). A másik oldalon a román balátlövő ugyancsak átlövésből talált be, éppen Majoros Gréta mellett pattant le a labda, az ilyen lövéseket a kapusok nagyon nem szeretik.... (12-11 27. perc) Beállóban Evelin egy kézzel kapott el j2 6 méteren egy labdát – nem volt könnyű – befordult vele és gólt lőtt (12-12 27. perc) Balogh Vera és Lizi betörésekkel próbálkoztak, ezeket le tudták védekezni így aztán jött a bevált taktika: passzív játéknál odaadtuk a labdát Szeibert Annának aki b3 tíz méteren felugrott és szétlőtte a hálót most is (13-12 30. perc).

 

Fél perc maradt még egy román támadásra: Balogh Vera kirohant kilenc méterre labdát halászni, ez nem sikerült és utána az ő helyén (j2) ziccerbe tudott kerülni az ellenfél irányítója, Voicu. Persze faultoltuk de befújtak egy időntúli hetest, így aztán döntetlennel végződött az első harminc perc (13-13).

  

 

 

Mihály Hanna (b1)—Szeibert Anna—Szár Evelin (beálló) –Polett—Pálmai Liza—Ratalics Luca (j1)

 

 

A második félidő lehangolóan indult: négy gólt kaptunk egymás után. Mindjárt az elején Pálmai Lizi középen kilenc méteren faultból hátra próbált passzolni Szeibert Annának, a passz nem sikerült, a labdát a románok megszerezték, indultak vele és gólt is lőttek. Majoros Gréta védett egy átlövést de aztán b3 betörésből hét méterről a ziccert már nem védhette. (Itt Evelin és Polett ’megnyitották a falat’: Evelin kilépett kilenc méterre és leütközte az irányítót, aki tovább tudta adni a labdát jobbra az átlövőnek, ő aztán megindult balra/középre, Polett [b2 védő] meg jobbra, pont a másik irányba.....így középen senki nem maradt.)

 

Polettet ráadásul kiállították, mert elkésve bár de azért jól hátba lökte a levegőben a román góllövőt..... Ezután hat-az-öt ellen már könnyen kerültek helyzetbe: kaptunk egy gólt jobbszélről és b2 hét méterről beállóból (itt négy védőnk is ott állt a beálló körül mégsem próbáltuk leütközni..... az assziszt a gyors labdafelhozatal után fél ütemmel korábban jött és olyan pontosan h nem számítottunk rá).

 

Négy perc és máris négy gólos hazai előny, persze rögtön időt kértünk (13-17 34”02’). Kriston Kíra—Kacsó Noémi—Balogh Vera lett az új támadó hármas, Noémi rögtön lőtt is – passzív játéknál – egy szuper átlövésgólt (utána rögtön lecseréltük őt Vadkerti Lucára....) Kriston Kíráról kiállították Voicut, a román irányítót, de ezzel az előnnyel nem nagyon tudtunk mit kezdeni: pontatlan passzt adtunk a beállónak, betöréssel próbálkoztunk és belemenés lett belőle..... a másik oldalon ráadásul hetest fújtak be ellenünk  – Polett a hatoson belül védekezett – így aztán hamar helyreállt a hazai csapat négygólos előnye (14-18 38. perc)

 

Persze nem adtuk fel egy pillanatig sem, rohamoztunk újra meg újra: Ratalics Luca jobbszélről, Vadkerti Luca jobboldalon betörésből talált be. Hosszú és eléggé tanácstalan román támadás végén átlövéssel próbálkoztak, kapufa lett belőle. Mi is hosszan támadtunk, a végén passzívnál Balogh Vera kapta a labdát és középen tizenegy méterről olyan átlövésgólt lőtt hogy csak néztünk (és örültünk h most is tud ilyeneket.....)  És ez még nem minden: Vera a következő támadásnál gyors középkezdés után meg sem állt a kilencesig és utána középen hét méteren három védő közé bevágódva lőtt még egy szépségdíjas gólt (elhajlásból/előre hajlásból h a hatoshoz minél közelebbről tudjon lőni, de azért ne lépje el…) [19-18 43. perc]

 

Igaz, aztán majdnem ugyanolyan gyorsan kaptunk is egy gólt jobboldalon betörésből (itt a visszarendeződés végén elszámoltuk magunkat: egyedül a balszélsőnk védekezett a pályának ezen a felén, a többiek csak akkor kezdtek lezárni ide amikor a román jobblövő már helyzetben volt…) Sebaj, mert elöl nem engedtük ki a kezünkből a meccset: Mihály Hanna balszélről ívelte be a labdát a kapuba  (kiváló előkészítést kapott Balogh Verától) aztán meg Polett ment be baloldalon két védő között a vonalig és azon túl is..... faultolták, hetest lőhettünk és ezzel újra egyenlítettünk (20-20 44. perc).

 

Fáradságos munka volt, de visszajöttünk négy gól hátrányból és úgy tűnt most már minden rendben lesz. Úgy tűnt, de mégsem..... Bár a románok kezdtek fáradni és teljesen megzavarodtak, a következő három percben sorozatban követték el a technikai hibákat: láttunk tőlük belemenést, beállónak adott (túl) hosszú passzt és két elrontott indulást...... Megszerezhettük volna a vezetést is: Vadkerti Luca klassz egyéni akció végén jobboldalon be tudott törni a hatosig, faultolták, hetest kaptunk.... de a hetes kimaradt. És ahogy ilyenkor történni szokott, utána rögtön mi kaptunk gólt, középen nyolc méterről átlövésből (20-21 48. perc).

 

Újra beküldtük ballövőbe Kacsó Noémit, aki mindjárt az első támadásnál lelkesen bement középen hét méterre, aztán a védők előtt megállt és nézte kinek passzolhat…addig nézte amíg a jv-k elvették tőlünk a labdát. A románok persze azonnal megiramodtak és indulásból nem is hibáztak (20-22) Két perc sem kellett ahhoz hogy kétgólos hátrányba kerüljünk.....és most már nem volt sok idő hátra.

 

Kacsó Noémi mindenesetre azonnal visszaült a kispadra, jött helyette Szeibert Anna. Balszélsőnk, Mihály Hanna labdát szerzett, ezt Szeibert Annának adtuk előre aki aztán j3 8 méterről átlövésből lendületből a kapust találta el..... Ezután ő is visszaült a kispadra és Balogh Vera állt be balátlövőnek. Polett és Vadkerti Luca mellett - irányító + jobblövő - ő lett a harmadik akit balkettőben néhány perc alatt kipróbáltunk......

 

Vera is technikai hibával kezdte - amint pályára került befújtak rá egy lépéshibát - de ez volt ilyenből az utolsó, mert utána beindultunk… A beállónak szánt labdát megszereztük, Vera két védő fölött is pontosan játszotta meg Seres Lizát középen hét méteren és ő az ilyen helyzeteket nem hagyja ki. Majd Vadkerti Luca kanyarodott fel jobboldalra és kilenc méterről átlövésből bombázott a kapuba (22-22 52. perc).

 

Ezzel kiegyenlítettünk újra, de nem álltunk meg itt. A románok időt kértek, hiába..... A meccs végjátékát 5-1-re megnyertük (illetve 5-2-re de a második román gól időntúli szabaddobásból lett.....az nem számít:) Veráról kiállítottak egy román játékost, Vadkerti Luca jobboldalon betörésből talált a kapuba (még egy klassz egyéni akció tőle), Vera középen tört be, erre hetest kaptunk amit Polett belőtt. Seres Liza b2 hat méterről volt eredményes, újabb beállósgól amihez a balszélről felfelé mozgó Mihály Hanna adta az asszisztot, azután h két védőt is elzárt Lizától balra (25-22 57. perc)

 

Három góllal mentünk három perccel a mérkőzés vége előtt. Újabb román időkérés következett, utána kaptunk középen átlövésből egy gólt, de egyértelmű volt h itt ma már csak mi nyerhetünk (25-23 58. perc). Polett b3 8 méterről remek ütemben lőtt gólt, tizedmásodperccel azelőtt h három román védő is összezárt körülötte. A következő támadásban aztán kilenc méteren felment majdnem középre, három védő is követte, ezt látva persze rögtön megjátszotta beállónkat Seres Lizát, aki üresen maradt b3 7 méteren..... sakk-matt helyzet (27-23 59. perc).

 

Majoros Gréta védett még egy átlövést, Ratalics Lucát kiállították mert jobbszélről fejbe lőtte a kapust, maradt még néhány másodperc, a labda a hatoson a kapunak háttal álló román beállóhoz került, úgy-ahogy leütköztük..... ezzel vége is lett a meccsnek, viszont befújtak egy időntúli szabaddobást. Általános jóhangulat és lelkesedés közepette állt fel a sorfal, mint kiderült nem a legpontosabban mert a szabaddobást elvégző ballövő, Anamaria Serban el tudta lőni mellettük a labdát, egyenesen a kapuba. Hálóőrünk, Majoros Gréta vigasztalhatatlan volt utána, a többiek körtáncához nem is csatlakozott. De annyi baj legyen……ez a gól már végképp nem számított (27-24 60. perc).

 

Megérdemelt győzelmünkhöz elég volt egy magabiztos tíz perc a meccs legvégén.

A román játékosok a végjátékot most sem bírták, fejben elfáradtak, rengeteget hibáztak és látszott rajtuk h már nem bíznak a győzelemben. A szakmai stáb még űzte-hajtotta őket dehát ellenünk a román up-csapatoknak sosem egyszerű. Óriási a tekintélyünk előttük és már időtlen idők óta nem játszottak velünk mégcsak szoros meccset sem.... Igazából ez a mai sem volt az, csapatunk küzdött, kitartott a nehéz pillanatokban és kétszer is visszajött többgólos hátrányból.

 

Úgyhogy minden dicséretet megérdemelnek a lányok:)