vélemény 1 Creative Commons License 2024.04.01 0 2 1919

Gloucesterből Bristolba utaztunk tovább. Bristol más mint a többi város. Az Ibis hotel az állomástók kb 5 percre volt.  110 gbp/Szoba/éjszaka, nagyon jó büfé reggelivel. Érkezéskor még nem volt kész a szoba, letettük a csomagot és elmentünk Wellsbe. Ahol persze szinten egy katedrális a fő látnivaló. A 386-os busz a vasútállomás előtti útról indul, 2gbp,közel egy óra, az emeletes buszból szép volt a táj. Szombat volt, 12 után érkeztünk Wellsbe. Tele voltak az utcák, piac volt  a katedrális előtti téren. kézműves termékek street food. Ott szálltunk le, de az egyirányú utca volt, azt mondták a helyiek, hogy ne az ellenirányú megállót, hanem inkább buszállomást keressük meg a visszaúthoz. Ezért kicsit körbe sétáltuk a városkát, nagyon kellemes hely, szép üzletek, kávézók. Ettünk valami hagymás húsgombócot finom volt.

A katedrális 8gbp. Különlegessége egy részt a homlokzat. Fülkékben  szobrok, eredetileg 400, most 253. Nagyrészt a 13. századból, ebből a korból ilyen szoboregyüttes nincs másutt az országban.   Bent a legkülönlegesebb részlet a kényszernek köszönhető. Amikor a 14. században megnagyobbították a  tornyot, attól féltek, hogy a falak nem bírják el a terhet. Ezért a négyezetnél ( a fő és a kereszthajó találkozásánál) beépítették az ún olló árkádokat. Két ivelt háromszög , amelyek a csúcsoknál találkoznak. Nagyon elegáns. A bal mellékhajóból közvetlenül vezet lépcső a káptalanterembe. A bal kereszthajóban van egy óramű, az eredeti középkori a londoni Science Múzeumban van. Ez 19. századi másolat.  15 percenként működik. Jobbra fent van egy dobos, az óraműből 4 egymással harcoló lovag jön elő, többször fordulnak, majd végül az egyiket leütik a lováról. A hátsó Lady Chapel eredetileg egy különálló épület volt.

Elég sokat voltunk bent. Amikor kijöttünk, a mellette levő Püspöki palotára a zárásig már nem lett volna elég idő. Ráadásul ki volt írva, hogy az emelti rész zárva van. Só idő volt , inkább körbe sétáltuk a vizes árkot. Jegy 16 gbp.

Wellset kár lett volna kihagyni.