vélemény 1 Creative Commons License 2024.03.31 0 2 1918

A Gloucester- Worcester vonatút persze 40 perc nem 4. A faragott kórusszékek nem a 24. században készültek, hanem a 14. században.

Worcesterbe  na vasút állomás tényleg nagyon közel van a sétáló főutcához. Ez egy kellemes kisváros, szép üzletekkel, kávézókkal. A főutca közepén a 17.századi városháza, homlokzatán a kivégzett I. Károly és fia II. Károly szobrával. Az egyetlen hely az országban ahol együtt van szobruk. Az utca végén egy zöldterület közepén a katedrális. Mivel ez volt az első nagy katedrális( az oxfordi kicsi), itt találkoztunk  azzal az élménnyel, amit a belépéskor lehet érezni ezekben a katedrálisokban. Letaglózó, lélegzetelállító. A worcesteri katedrális sajátossága, hogy itt lehet legjobban megkülönböztetni a román, korai gótikus és az érett gótikus stílusban épült részeket. Szakértők  ítt a legszebb a szentély az ország összes katedrálisa között. Itt van eltemetve  Földnélküli János, aki 1215-ben kiadta a Magna Chartat, pontosabban akit erre kényszerítettek a főurak.  Több, mint egy órát bent voltunk. Az állomásra vissza a sétáló utcával párhuzamos Friar streeten  mentünk, ahol több, egy tucatnyi favázas épület maradt meg, nagyon szépek.  

Visszavonatoztunk Gloucesterbe. Az állomás a szállodánktól 20 perc séta volt, a katedrális 15.  A gloucesteri katedrális sajátossága, hogy ez  volt a legszebb. A többi is gyönyörű, de nekünk egyértelmű volt, hogy ez a No.1. Különösen gyönyörű a kerengő. A kereszthajónál fel lehet menni a karzatra, végig lehet menni a szentély fölötti folyosón. Ez suttogó folyosó és tényleg működik. Fentről nagyon jó a rálátás a szentélyre, a keleti nagy ablakra. Erről mindenféle magyarázó szövegek is vannak, mert pl van rajta egy alak, aki úgy tűnik, mintha golfozna. És van brass rubbing, minden felnőtt lelkesen satírozott.

Alig tudtunk kijönni, annyira tetszett. A katedrális környékén és a sétáló utcákon itt is van néhány szép épület. De a város egésze egyszerűbb, kopottabb, mint Worcester.

Másnap reggel 9 előtt indult a vonatunk, aznapra kontinentális reggelit kértünk, mert az gyorsabb volt az angol reggeli. És megkértük a szállodát, hogy hívjon nekünk taxit.