vélemény 1 Creative Commons License 2024.03.30 0 2 1917

MInden katedrálisnak van egy díszes nyugati főhomlokzata sok szoborral. A templomok háromhajósok kereszthajóval. Díszes a mennyezet, csillagboltozat, legyező boltozat.  Általában van karzat is. Középen a kórus, faragott kórusszékekkel, többnyire még a 24-26. századból. Mögötte  szentély.  A szentély mögött szentély körüljáró kápolnákkal. Leghátul a Lady Chapel, a Miasszonyunk kápolna, szinte mindenütt ez a legszebb. A legtöbb katedrálisnál van kerengő és káptalanterem is.

Fizetősek. Pontosabban van ahol adományt kérnek. Rögtön a bejáratnál. Jegy 5 és 12 gbp között és ezek is egy évig érvényesek. Névre szólóak. Nem mindenütt kérték az útlevelet...  Van drágább jegy , amiben +2 gbp adomány is van. Sőt adományozásnak már modern formája is. Kártyás érintéssel. Az egyik kütyün 5gbp-t lehet adakozni, a másikon 10-et.

A belépőjegy fejében a bejáratnál prospektus sok nyelven alaprajzzal és a legfontosabb látnivalók rövid leírásával. Legtöbb helyen magyarul is.  Minden fontos látnivalónal  van több soros leírás, sőt több helyen QR kód, amivel külön érdekességeket lehet megtudni, vagy nagyon rövid filmeket megnézni