vélemény 1 Creative Commons License 2024.03.29 0 2 1914

Blenheim egy település neve, a mai Németországban, pontosabban bajor területen. Német neve Höchstadt. 1704-ben itt volt egy nagy csata, ahol az angolok győztek a franciák ellen. Ez a spanyol örökösödési háború volt. Az angolok azért harcoltak, hogy az osztrák Habsburgok ( a mi Habsburgjaink) szerezzék meg a spanyol trónt. Valójában azért harcoltak, hogy Franciaország nem legyen túl erős. Az angolokkal együtt harcoló osztrák csapatok vezére a nálunk is jó nevű Szavojai Jenő volt. Ő eredetileg francia, de XIV. Lajos nem szerette a túl tehetséges embereket és Jenő herceg az volt, ezért inkább átállt az ellenséghez.

Az angol csapatok vezérét úgy hívták, hogy John Churchill. Jó családi kapcsolatokkal rendelkezett, nővére ( aki állítólag egy nagyon csúnya nő volt) II. Jakab  szeretője volt hosszú ideig. ( Jakabot  elűzték és a leszármazottait katolikus hitük miatt kizárták a trónöröklésből) 4 gyereket szült a királynak, az egyik lánya Diana ősének számít. A családtagok karrierjének jót tett ez a kapcsolat. A csatát azért John nyerte meg, nem a nővére. Ami utána történt azt viszont már részben  egy másik nőnek, a feleségének, Sarahnak köszönhette. A nő ugyanis Anna királynő ( II. Jakab törvényes és protestáns lánya) legjobb barátnője volt. A királynő a hadvezérnek a Marlborough hercege ( Duke) címet adományozta, lebonttatta az egykori vadászkastélyt, és megígérte, hogy fizeti a minden igényt kielégítő új kastély teljes építési költségét. A két nő később összeveszett, máig sem tudni pontosan, hogy miért, a királynőnek új kedvenc barátnője lett és azonnal leállította a kifizetéseket. A kastély csak évekkel a herceg halála után készült el, és a költségek nagy részét a felesége fizette.

Eugene Scribe, egy 19. századi francia  színdarabja szól az Anna és Marlboroughné közötti kapcsolatról, "Egy pohár víz" címmel. Ez egy vígjáték, amit nálunk is sokszo,r sok színházban adtak. A 70-es évek végén egy tévéjáték is készült, amelyben a befolyásolható Anna királynőt Halász Judit, az energikus hercegnét pedig Ruttkay Éva játszotta.