TDömper Creative Commons License 2024.03.27 0 0 8207

A Haru Basho utózöngéi szerint, a Yusho (Takerufuji (M17e) és a Jun Yusho (Hoshoryu (Ow), Onosato (M5w) és Takayasu (M8w) eredmény mellett, a Testület összesen öt különdíjat ítélt meg - két delikvens számára. Mégpedig olyan megoszlásban, melyszerint a győztes Takerufuji mindhárom (Shukun Sho, Gino Sho és Kanto Sho), illetve

kettőt (Shukun Sho és Kanto Sho) ítélt meg. Onosato számára. A magam részéről még esetleg Takayasu-t is, úgy- szintén érdemesnek tartottam volna egy Shukun Sho különdíjra, de persze ez már csak az én egyéni problémám.

 

Előbbiek alapján - szerintem, a rangsor-beli  és az osztályok közötti váltások "piacán" az alábbiak történhetnek :

 

A Sanyaku-ban a Natsu - ra Hoshoryu Oe, Kotonowaka Ow, Takakeisho O2e, míg a kado ban Ozeki - ként indulható Kirishima O2w rangba kerülhet besorolásra. A két Sekiwake közül Wakamotoharu Se, a jól teljestő Daieisho most Sw rangban indulhat, míg a jelenleg Kw Nishikkigi - szerintem legalább M9 rangig eshet vissza a Haru teljesítménye jutalmául. Ennek ellentételezéseként, a Maegashira-k közül most Asanoyama kerülhet fel a Sanyaku-ba, Ke rangba és Onosato Kw rangba és ha a széles tekintetű ítészeknek ez úgy tetszik, a különdíj - esőben ázó újonc nagybajnok, Takerefuji esetleg már most meglépheti a Sanyaku-ba feljutást egy K2w besorolással.

 

A Makuchi átellenes oldalán, a legalsó fertályban három - esetleg négy delikvens lehet érintett. Ezek : Shimmazuumi (12w / 0-4-11), Kitanowaka (14w / 3 - 12) és Endo (16w / 5 - 10) és függőben lehet Daiamami (16w / 7 - 8) is.

 

Előbbiektől függően a Juryo-ból ugyancsak három - négy jelölt bízhat a feljutásban, Tokihayate (1e / 8 - 7), Takarafuji (1w / 8 - 7) és Mitoryu (4w / 12 - 3 / Yusho) és talán még - negyedikként - Oshoma (4w / 11 - 4 / Doten) is ferljuthat.

 

A Juryo osztályból - feltehetően - öten távozhatnak elfelé - lefelé. Hokuseiho (intal), illetve Hakuyozan - határesetben (6e / 3 - 12), Kotoeko (12e / 1 - 14). Akua (13e / 6 - 9) és Kitaharima (14e / 4 - 11). (Kotoeko-t nagyon sajnálom) 

 

A Makushita-ból eszerint négyen - öten kerülhetnének fel a Natsu-ra a Juryo - ba. Ezek - mindenképpen : Chiyomaru (1E / 4 - 3), Onokatsu (2e /  - 2), Tsukahara (4w / 5 - 2) és Kazekeno (13W / 7 - 0 / Ms Yusho). Itt kérdés lehet a 3e

helyen 4 -3 - kk. eredménnyel végző Kayo sorsa, de szerintem Kazekano (13w / 7 - 0  Ms Yusho-ja többet nyom a latban az ítészek szemében.