onlyread Creative Commons License 2024.03.20 0 0 9427

Javaslom a bal oldali kereső használatát, Vélemény útitárs leírása: 

 

"Monreale

Utazás előtt találtam a  egy  leírást a neten arról, hogy hogyan kell lebonyolítani a monrealei kirándulást. Júliusban volt ott a pasi. Az ő leírását követtem. A 386-os busz megy a Piazza Indipendenzaról. A Porta Nuovatól kifelé. A szabályos megálló az ott levő park Porta Nuova felőli oldalán van. De nem itt kell felszállni, hanem a park  túl oldalán, ahol van egy templom. A busz itt várakozik, mielőtt elindul. Cigiszünet a sofőrnek. Aki itt száll fel, az ül. Aki utána a Porta Nuova előtti oldalon, az áll. Ez városon belüli busz, az 1,40€-ós jegy jó rá. Kifelé kb 45 perc volt az út, és a busz tömve volt. Nem csak a mindenhol hirdetett 1m-es távolság nem volt meg, de még a 10cm-es sem. Mi mindannyian ablak mellé ültünk és kifelé tudtunk fordulni. A monrealei végállomáson  tábla jelezte, hogy a gyalogosok menjenek balra. A birka nép, mi is, elindult egyenesen és a kocsik kerülgettek minket. Szintén a leírásban olvastam, hogy visszafelé ott kell felszállni, ahol leszálltunk. A busz utána megfordult és hosszan várakozott a szabályos kiindulóhelyen. Amikor innen indult, olyan volt mint egy szardíniás doboz.

Mi vasárnap délután mentünk ki. Kb fél 2-kor értünk fel a Dóm hoz. Leültünk ebédelni az oldalhomlokzatnál lévő étteremben, a pizzák nagyon jók voltak, a többi étel nem annyira, a kiszolgálás siralmas.

Bejárat a dóm baloldalán. A homlokzati híres bronzkaput nem lehet közelről megnézni, mert rács zárja le. A kevésbé híres másik kapun keresztül van a bejárat. Belépőjegy 6€.  A gyönyörű nem elég erős kifejezés. Számomra a 3 legszebb olaszországi templom egyike. ( A másik kettő a San Marco Velencében, az San Francesco Assisiben)  A bal oldali szentély egy kis része fel van állványozva. Itt is fel lehet menni a toronyba és a tetőre, a lejárat visszavisz a dóm belsejébe.   Egyik toronyban fel, a másikban le. Felfele jó a megoldás, mert a pihenőpontokon  mindenféle tárgyak vannak kiállítva. Végig lehet menni kívül is a dóm oldalán és egy részen  belül is, fentről lenézve a mozaikokra. A kerengő egy része fel van állványozva, nem is lehet bemenni. Csak a tetőről lehet messziről rá nézni.Mindenképpen meg kell nézni a szentélyt  kívülről. Visszafelé a buszhoz már ott mentünk, amit a tábla ajánlott, nem az autók között. Itt van egy kilátópont. Szerencsénk volt, éppen érkezett egy busz és ahogy leszálltak, rögtön fel tudtunk szállni, ezért visszafelé is ültünk mindannyian . Visszafelé 20 perc volt az út, még az átszállás is belefért a jegyünkbe.

Monreale kötelező program."

 

Én is rákerestem, én ezt találtam, ez a palermoi tömegközlekedés oldala, itt 389-es buszt ír. (Lehet, hogy Vélemény csak elgépelte.)

https://www.amat.pa.it/percorsi-e-orari/

 

A Trenitalia app Magyarországi IP címmel nem letölthető, nem tudom, neked sikerült-e. A másik app a Trainline. Szerintem egyszerűen nézd meg, hogy tudsz-e rajta jegyet venni. Ha nem, akkor látni fogod. Nem emlékszem, hogy kezeltem-e a peronon az applikációs jegyet, de van leolvasó, bajod nem lesz, ha odatartod. Legfeljebb fölöslegesen.

 

Előzmény: József1950 (9426)