Pierr_Kardán Creative Commons License 2024.03.16 0 0 53679

A múltkor írtam, hogy nem vagyok elégedett a GX620-as magnóm felvételi minőségével, de még nem volt lelkierőm nekiállni a barkácsolásnak, semmi érdemi infót sem találtam arról, hogy mit lehetne vele kezdeni...

 

Viszont volt egy sürgősebb dolog, a GX630-as magnóm szintén pocsék felvételeket készített 9,5 cm/s sebsségen, pluszban tönkrement a fejhallgató csatlakozója is :-(

 

Amikor leszedtem a magnó előlapját, ez a látvány fogadott, a bakelit(szerű anyag) megadta magát.

 

 

Nemcsak hogy letört a rögzítéséről, még ketté is tört a csati háza. Eredetileg cserélni akartam, de ez úgy be van oda szerelve, hogy komplett gépműhely nélkül esélytelen kiszedni. Viszont a kettétört csatin jól látszot, hogy a belseje brutálisan koszos. 

 

Hogy egy fejhallgató csatlakozó mitől tud (az elmúlt 50 évtől eltekintve) ilyen koszos lenni, azt el sem tudom képzelni, de van nekem két hű lovagom, akik ilyenkor segítenek :-)))

 

 

 

Irtó koszos volt, a tisztítás során a tisztítópálcika ilyen lett.

 

 

Ezután szépen összragasztottam, először a csati házát.

 

 

Aztán kétkomponensű folyékony fémmel jó vastagon körbetaknyolva megerősítettem a házat, plusz a fém előlaphoz is hozzáragasztottam.

 

 

Szép nem lett (ellenben jó ronda :-)) viszont nem látszik és funkcionálisan tökéletes, a következő 20 évben megint nem lesz vele gond :-)

 

Ezután rátértem a felvétel problémájára és viszonylag gyorsan meg is találtam az okot, a magnó sebességváltója valami rettentően elkefélt megoldást tartalmaz, az elektronikus sebességváltó kallantyú közvetlenül mozgat egy kapcsolót (piros I) és pluszban egy hajlított fémlap (sárgával jelölve) közbeiktatásával mozgat egy másik kapcsolót (piros II). Az első kapcsoló váltja a sebességet, a második kapcsoló meg váltja a sebességfüggő BIAS-t és EQ-t.

 

 

Na, ez a második kapcsoló nem működik. Illetve működik, csak éppen a fémlapnak van annyi holtjátéka, hogy vagy az egyik (9,5 cm/s), vagy a másik (19 cm/s) sebességen hagyja az előmágnesezést és az EQ-t, függetlenül a másik kapcsoló állásától.

 

A csavar és a fémlap állítgatásával elszórakoztam pár órát, de sehogyan sem tudtam úgy beállítani a mechanizmust, hogy működjön rendesen. El nem tudom képzelni, hogy az AKAI mérnökei miért ilyen módszert alkalmaztak, miért van két, egymástól 5 cm-re lévő kapcsoló egy feladat ellátására (illetve tippem van, volt egy korábbi konstrukció, amiben külön lehetett sebességet váltani és BIAS/EQ állítani, gondolták, hogy mechanikailag összekötik a két kapcsolót, hát nem sikerült :-(( ).

 

A kapcsolót 9,5 cm/s állásban hagytam, mostanában így veszek fel (nagyon drága a szalag), de tudom, hogy ha majd 19 cm/s sebességen akarom használni, akkor át kell váltani kézzel a kapcsolót.

 

Így, hogy átváltottam a kapcsolót 9,5 cm/s állásba, meglehetősen jó minőségben vesz fel, kb. mindegy, hogy 50 mikronos BASF 911, vagy 35 mikronos Maxell UD szalaggal használom, de próbáltam 26 mikronos BASF DPR 26 szalaggal is, azzal is jó.