pancho Creative Commons License 2000.05.17 0 0 46
Többeknek:
Tallinn, 2 l, 2 n

Finn ipar: Nokia, Tikkurila jelen van (utóbbinak egy boltja van a Moszkva téren, a Burger Kingtől (Ostrom utca) a Vérmező felé haladva. Vagy Helsinkiben a Koff sörgyár szokott szponzorálni „rokkändrolli” - ennek a finn kiejtésén mindig röhögnöm kellett, annyira mókás - zenekarokat (pl. Leningrad Cowboys, még ilyen sör is volt egy időben, tettem el emlékbe dobozát). Ja, ha már zene: Apocalyptica, ki ne hagyd Finnországban, én kétszer láttam Magyarországon, nagyon állat, heavy metalt nyomnak 4 csellóval és iszonyú lelkesedéssel komoly(?)zenészek.
Amikor kint jártam, olyan kocsmák voltak (Helsinki), mint a Cantina West (mexikói) vagy a Zetor, itt koncert is volt néha, vagy a Hyvä Ystävä (=Jóbarát) hálózat, utóbbi inkább csak söröző.
Ja, Helsinkiben van magyar étterem is, ha már nagyon nem bírod a finn kaját, főzni viszont nem könnyű, mert nem minden fűszert ismernek, amit mi igen (pl. a petrezselyemgyökér - gyk. fehérrépa - náluk ismeretlen, a persilja csak a zöldjét jelenti, a persiljajuuri/persiljanjuuri hallatán csak néztek rám, hogy mi az, aztán magyaráztam, hogy az a része a cuccnak, ami a föld alatt van, mondták, hogy ennek olyanja nincs, paprika (erős) dettó nem járja, meg színespaprika sem, ilyeneket vigyél (mármint őrölt paprikákat), ha főzni akarsz. Hal van dögivel, meg iszonyúan rá akartak beszélni a rénszarvasra (poro, tálban már poronliha), hát nem tudom, nekem annyira nem jött be. De van, ahol medvehúst is lehet kapni (nem is észeveszejtően drága, kb. másfélszerese egy rénszarvassültnek árban, de nem vitt rá a lélek, szeretem a medvéket, meg az étterem ajtajában is volt egy kitömve, és nagyon szomorúan nézett).