jkarhu Creative Commons License 2000.05.17 0 0 29
Sziasztok!

De szépen megszaporodtunk tegnap óta. Sajnos nem tudom már ki írta, de teljesen egyetértek vele abban, hogy Finnországot vagy imádja valaki,vagy kiütést kap (az országtól, az emberektől). Én imádom, és szvsz nem sok szebb ország van nála. (Igaz, ízlések...)
Visszatérve zsosz eredeti kérdésére: Jyväskylä 70 ezres egyetemi város, van ottan magyar szak is. Azt ugyan még mindig nem tudjuk, hogy mit fog tanulni és milyen nyelven, de a magyar szakosok aztán téllleg számon tartják a rokonságot.
Bocs, de szintén nem tudom, kiírta, hogy nem beszéltek vele angolul a mulatóhelyen. Nos én viszont azt tapasztaltam, hogy velem meg finnül nem akartak beszélni. Meghallották, hogy nem vagyok született finn (nem volt nehéz) és rögtön angolra váltottak. Hiába erősködtem. Így aztán finnül mondtam valamit, ők meg angolul válaszoltak.
Még egy jellemző eset: Felszab aluljáróban a metrótérkép előtt álltam, oszt hallottam, hogy két nő finnül tanakodik, merre menjenek. Megpróbáltam segíteni nekik, de majdnem elszaladtak. Alig tudtam, meggyőzni őket, hogy tényleg segíteni akarok. Ugyanis szépen fejlett kisebbségi érzésük van és el sem tudják képzelni, hogy valakit érdekelnek annyira, hogy a nyelvüket tanulja.
A nyár pedig egyáltalán nem borzasztó. Kétéve voltam utoljára arra, akkor hosszabb időt töltöttem Lappföldön. Június végén érkeztünk, Helsinkiben 15 fok, három napmúlva Rovaniemiben 25 és nem is ment lejjebb.
Egy utolsó helyreigazítás: szintén nem tudom má' ki írta, de jkarhu=jääkarhu (csak ellopták a nickből a két ä-t), az pedig nem főmedve, hanem jeges.
jääkarhu