SumQuiSum Creative Commons License 2000.05.16 0 0 24
Sziasztok!

Ahogy elolvastam az eddigi hozzászólásokat, az pont olyan, mint Finnország: az egyik fele ijesztően más, a másik pedig kellemes. És mindkettő egyszerre.
DEL-FIN hozzászólásába javítanék bele csak annyit, hogy nem azért néznek rád furcsán ha a telefonba azt mondod persze, persze, mert az a perkeléhez (ördög (durva káromkodásnak számít!!!)) hasonlít, hanem mert perse = segg.
Az időjárásról csak saját önkritikus viccüket tudom idézni, majd fordítani.
-Minkälainen Suomen sää on?
-3 kuukautta kylmää, ja 9 kuukautta helvetin kylmää.
(-Milyen a finn időjárás?)
(-3 hónap hideg és 9 hónap qrv@ hideg)
A fordítás a káromkodást illetően itt sem szó szerinti, de így ugyanolyan durva.
Inni azt tényleg tudnak... :) Amit aagnus leírt, azt eufemizálni lehetetlen.
Amivel _kiegészíteni_ tudnám az előbbieket (4,5 éves folyamatos kintlakási tapasztalat alapján), hogya birkatürelmük híres és sokrétű. Értem ezalatt:
a, mondhatsz _bármekkora_ hülyeséget, nem fognak kinevetni, de még reagálni, sőt kijavítani is alig fognak. Legfeljebb háttérben az igen-aha-értem mosoly mögött próbálják kikódolni.
b, vendégségben voltunk. Ebédlőasztal, 12 fős díszterítékkel, stb. Az orvoscsalád feje megpróbálja _megbeszélni_ (!!!) a max 4 éves kis fiacskájával, hogy ne igyon túl sok kólát, mert rosszul lesz. Kisfiú szarik a fejére, sőt elküldi a... melegebb éghajlatra. Kb 5 perrcel ezután gyün a kiccsávó az asztalhoz, hogy nem érzi jól magát. Ahogy ezt épphogy kimondta, sugárba (bocsánatot kérek az érzékenyebbektől - SQS) hányta keresztül az asztalt. (Borsó)szem nem maradt szárazon. Erre megszólal a családfő: Ohhoh, nyt sattui vahinko! Ez körübeül a magyar hoppának felel meg. Elnézést kértek és átültünk a dohányzóasztalhoz.
c, ugyanez az idő, helyszín. Már éppen elfeledtük az ebéd gyors végszavát, amikor, egy magas hang ( a kiccsávó egyik nővére) közli sok ajtó mögül: " IIIIskääää! Heeenri pissas lattialleeeee!" (Aaaapuuuu! Heeeenriiii a padlóra viiiizeeeelt!) Csfő nyel egyet, elpirul, majd visszaszól: valaki takarítsa fel!
De tényleg jó hely! :)

SumQuiSum = OlenKukaOlen