DEL-FIN Creative Commons License 2000.05.16 0 0 21
Sziasztok,

Kicsit hosszú leszek.

Hogy lehet valakinek ide honvágya?
Tudjátok van abban valami amikor az ember felkel, tiszta a levegő, elmegy uszodába (ha épp a tóvidéken lakik) miután felfrissült elintézi a napi dolgait, majd ugy este kilenckor még van bő 3 órája, hogy sétáljon a fenyőerdőkben. Télen ugyanez hóval. A taxikra jellemző, hogy nem akarnak átvágni, a borravaló az errefelé ismeretlen fogalom. A távolságibuszokon nincs az egymást ölő tolakodás,(legutóbb teljesen eláztam miatta, de a társaságomban lévő hölgyek 50%-a is az udvarias uriemberek miatt) manapság egyszerűen felszállsz a buszra majd az ellenőr vagy a sofőr egyszerűen körbejár. És van ugy, hogy a szorakozóhelyek előtt akár 2 órát is sorbanállnak az emberek.
Én az eltelt 1,5 év során végig ugy érzeztem magam mintha egy nyaraláson lennék, holott dolgozni jöttem. (És nem panaszkodhatok, van hogy napi 16 órát töltök munkával.(mert szeretem is csinálni)) A bárátnőm mindössze 2x4 napot töltött itt, de inkább itt szeretne mint Budapesten. (Most ez lehet, hogy csak nekem köszönhető, de szerintem Finnországnak is, hisz ugy kezdtem, hogy körbehordoztam dél Finnország legszebb helyein. Tévedések elkerülése véget most egy tengerparti "faluban" lakom és ez a hely neki jobban tetszik mint nekem.(Tavaly laktam Tamperében(3 helyen) és nekem azóta oda van honvágyam.)) Ugyanis az igaz, hogy Svédül és finnül mindenhol beszélnek, de angolul már ritkábban! (Egész pontosan mindenki beszél kivéve a postást, házmestert, buszsofőrt egyszóval akikkel naponta szükséges lenne beszélned) Érdemes beszerezned egy zseb-finnszótárt, és ha önellátó leszel, akkor tisztába jönni az ételek nevével vagy kinézetével. Én speciel utálom a halat (amibe minimális a gyanum, hogy szálka lehet) de nagyon jól átszoktam a kebabra. Az ebéded is tejjel fogyasztom, bár 25mk nekem, de nem túl sok. (Az éttermekben(ravintola), pizzériákban viszont ebből ragyogóan meg lehet kajálni.) Itt is van meki, de inkább a Hesburger van elterjedve. Sajna ebből a városból hiányzik a Carrots(3. étteremhálózat), de reménykedem hogy már nem sokáig.

A távolságtartásról (bizalmatlanságról) annyit, hogy még mindössze az egyik szomszédom ismerem, ám tavaly még egy konzervnyitó kölcsönkérése is nehézségekbe ütközött... (A bárok azonban tényleg mások. Még akkor is akarnak veled beszélgetni, ha amugy nagyon nem tudnak angolul...)
Többször voltam Stokholmba(mai napig jó városnak tartom) és Tallint is megnéztem. Ha belefér az idődbe és ki tudod gazdálkodni, egy hajóút mindenképp felejthetetlen élmény.
Ha magyarul beszélsz, akkor mindenki nézni fog, mert azt hiszik finnül teszed és csodálkoznak, hogy nem értik. Ha telefonba beszélsz és bologatsz miközben használod a persze, persze szót akkor ne lepődj ha kultúráltabb helyen felkapják az emberek a fejüket. (Finnül a perkele szónak értik, ami távolról amolyan csunya szó.) Mintahogy indiai Barátom átnevezte a kebab bárját SUTON-ra, ami indiaiul az istenek eledele viszont finnul a Satana szohoz hasonlit, ami egyezik a magyar megfelelojevel. (akar a vesi, veer, stb) Na igen, az emberek tobbsege vallasos és itt lehet latni a legfurcsabb alaku templomokat is.)

Jo utat kivan A,
Lepakko (szintén finnül van)

ui.: A lopás, garázdaság már nagyvárosokban nem ismeretlen, sőt az idegenek számának növekedésével egyre gyakoribb. Kisvárosokban gyakran a vidéki buszok gyakrabban járnak mint a helyiek, és némely illemszabályok még nem divatosak. (A papirzsepi is még csak nemrég indult hódító körútjára.) Az alkoholos ember(és az ezzel járó nyomok) pedig normális látványnak számítanak főleg bulinapok után. Az emberek egyszerűek, nem ritka hogy gyakran egy üzletbe nem megfelelő ember kerül. Azaz néha nem szándékosan, de a neked lehető legrosszabbul intézik a dolgaid. Magyarul mindenről győzödj meg, hogy pontosan megértették-e. (És legjobb ha hamar beszerzel egy helyi barátot. (Akire azért valószinűleg érvényesek lesznek az előttem szólók tapasztalatai...))