pancho Creative Commons License 2000.05.16 0 0 11
Hát, nem is tudom. Pár dolgot nem árt finnül megtanulni, pláne ha egy évre mész, nem nehéz nyelv. Mert angolul ugyan majd mindenki tud, de kiírva minden finnül meg svédül van (rokon nyelv ide vagy oda, amikor először jártam kinn és semmit sem tudtam finnül, a svéd feliratokból értettem meg azt, amit megértettem - svédül se tudok, de angolul igen, meg németül is valamennyit). Mellesleg sokan jártak közülük Magyarországon (ez ilyen perverzió a finneknél), legalábbis akikkel én összefutottam. Kedvelik a magyarokat (még fizettek is sört, pedig akkor láttak először). A lányok tapasztalatom szerint elég rámenősek, viszont szépet nagyítóval kell keresni köztük.
Az időjárás... Hát nyáron van nappal néha 30 fok is, de ritka, estére meg akkor is lehűl. A jó meleg vizű tó kb. 19 fokos a helyi standard szerint, tehát ha hívnak fürödni, ne rohanj be a vízbe. Előny, hogy nyáron este 10-kor még világos van (újságot lehet olvasni az utcán), viszont télen meg 2-kor már sötét. A "nem egy világváros" Finnországban nem jelent semmit, Helsinki is csak kb. 500 000 lakosú.
Arrafelé, amerre mész, van még Kuopio, ami egyetemi város, kicsi, de szép, meg Kajaaniba is érdemes elnézni, ha van szabadidőd, vagy Rovaniemibe, amin átmegy a sarkkör.
Az árak iszonyú magasak (nekünk - a helyi átlagfizuval a zsebedben már nem annyira). Bankkártya-automata minden sarkon van, meg minden kocsmában.
Valamikor június közepe táján van Keravában a fokhagymafesztivál, érdemes megnézni, mindenféle fokhagymás étel van, meg még fokhagymasör is (iitam már jobbat, de érdemes megkóstolni 1x az életben). A legnagyobb ünnep a Szent Iván-éj (Juhannis), máglyákat gyújtanak, és a tavakra tolják, a tópartokon mindenki részeg, és mindenkin van narancssárga mentőmellény, hogy részegen vízbe ne fulladjon. A második legnagyobb ünnepet már lekésted, az április 30. és május 1., egyféle tavaszünnep, a diákok ökörködnek matrózsapkában mindenütt, aztán kivonul a nép piknikelni a parkokba.
Sok a zöld terület, és szinte mindenhol van kerékpárút a gépkocsiút mellett (legalábbis amerre én jártam). Biciklit lehet kölcsönözni is, az árakat nem tudom.
Sörben a legtöbb helyen a III-as kapható (amikor én ott jártam, 14-21 FIM között lehetett venni kocsmákban kimérve), Koff márkájú vagy Lapin Kulta (a két leggyakoribb), de ne hagyd ki a IVB-s erősségű fekete Karhut (medve, mint ahogy jkarhu kartárs neve főmedve). A sörük jó, mást meg nemigen isznakl, mert a szesz kurva drága, és csak alkoholboltokban lehet kapni (+ kocsma, de ott még drágább).
Ha lesz időd, okvetlenül nézd meg Helsinkiben a piacot meg a bolhapiacot, nagy élmény (és a bolhapiac még olcsó is).