P.E.K.K.A. Creative Commons License 2024.03.05 0 0 19975

Kedves Topiktársak!

Segítséget szeretnék kérni.

A helyzet az hogy tavaly túlterheltem az egyik őszibarack fám, és sajnos nem nagyon hozott vesszőket. Mit tudok ilyenkor kezdeni vele? Meg hagyjam a tavalyi vesszőket, hátha terem azon valamit, vagy azokat el kellene távolítani, hogy hozzon új hajtásokat, ezzel elengedve a termést idén teljesen?

 

Illetve lenne még egy kérdésem:

Egy nektarinba szemeztem egy másik fajta őszibarackot, sikerült is, bár csak nagyon kicsit hajtott, de sajnos nagyon alacsonyan lévő szem eredt meg közel a törzshöz, a szemzés mögötti ágat teljesen vissza vágtam, és így lett egy féloldalas kis fa, a 3 vázágból kettő magasan van, a 3. leendő vázág helyén egy nagyjából 30cm-es kis hajtás van. Hogy tudnám korrigálni a dolgot?

 

Gondolkodtam rajta, hogy a normális nagyságú vázágakat csak enyhén metszeném, hogy ne növekedjen nagyon, hátha beéri a kicsi, de van egy olyan érzésem, hogy a kicsi nem nagyon nőne a másik kettő csúcs dominanciája miatt.  

Esetleg metszem vissza erősen az idősebb vázágakat? Attól tartok ebben az esetben, azok kezdenének nagyon erősen hajtani, így a kis vázágnak esélye se lenne, hogy beérje a másik kettőt.

Mi lehetne a jó megoldás?

Mindenkinek köszönöm előre is aki tud tanácsot adni.