RnD Creative Commons License 2024.03.02 -1 4 49

MÁSODIK FÉLIDŐ

 

Szabó Anna—Varga Emília--Kövér Luca és Szabó Lili—Cseri (Horváth Fanni)--Farkas Júlia—Vártok Tami

 

 

A második harminc percet a franciák kezdték, méghozzá nagyon elszántan. Lylou Borg felkanyarodott baloldalra, bement a későn visszazáró Kövér Luca és Farkas Julcsi között: Julcsi itt valamiért nagyon elöl, j2 kilenc méteren védekezett és inkább a ballövőt figyelte, ezért amikor megjelent tőle balra Lylou Borg már nem tudott időben közbeavatkozni. Kövér Luca viszont igen, ki is állították rögtön, ráadásul egy hetest is befújtak amiből gól lett (14-11 31. perc)

 

Hát ez is jól kezdődik, gondolhattuk, de hamar kiderült h pánikra semmi ok. Julcsi

b2 hat méterről rögtön lőtt egy klassz gólt, Karamoko faultolta, a végén már öt méteren faultolta – vagy legalábbis próbálta -  de így sem ért el semmit. Öt-a-hat ellen balszélről mi is kaptunk egy gólt, persze ez ilyenkor par for the course… Elöl meg támadtunk amíg csak tudtunk és a végén passzívnál Varga Emília átlövésből betalált (16-12 33. perc).

 

A következő hat percben aztán négy gólt lőttünk, egyet sem kaptunk és ezzel eldöntöttük a meccset. Először Szabó Anna talált be balszélről (Julcsi adott neki egy kiváló asszisztot b2/b3 hét méterről két védő fölött és Emília is ügyesen előkészített mint ’második beálló’) Aztán Julcsi bombázott a kapuba szuper egy-egyezés után b3 hat méterről (Karamoko – j2 védő -  itt azt sem tudta h kit védekezzen le: Emíliát tőle jobbra vagy Julcsit tőle balra....) Majd jobbszélről Vártok Tami volt eredményes (Emíliától kapott egy kiváló hosszú passzt középen tíz méterről…) És indulásból – mondanunk sem kell - Szabó Anna sem hibázott (20-12 39. perc)

 

Ezt a 4-0 sorozatot kiváló védekezésünknek is köszönhetjük, a franciák még helyzetbe sem tudtak kerülni, egy-két elkeseredett passzuk – például a beállónak előre – célt tévesztettek, nem is kevéssel. Egyszer Eric Baradat időt is kért közben, utána visszamentek a pályára és rögtön eladták a labdát. Ezt követően már egészen gyámoltalanul és végtelenül óvatosan mozogtak ide-oda, tudták h le tudunk védekezni mindent amivel csak előjönnek.

 

Ezért szokatlan látvány volt amikor több mint nyolc perc gólcsendet megtörve mégis lőttek egy gólt, méghozzá Nina Perret jobboldalon betörésből (20-13 40. perc) Nina Dury-t kiállították - indításnál kicsit agresszívabban faultolta tizenöt méteren Vártok Tamit – ezután a franciák igen hosszan, majdnem egy percig támadtak, mi megint kiválóan védekeztünk, már passzív volt jó ideje, amikor a középre felkanyarodó és kilenc méterről kapura lövéssel próbálkozó Enola Borgot oldalról ellökte Varga Emília. Majdnem egy teljes perc védőmunkáját vágta ezzel tönkre....mert a passzív persze megszűnt, kezdődhetett minden újra. Komoly fegyelmezetlenség Emíliától…..(és persze ki is állították)

 

Hat-az-öt ellen hamar kaptunk egy gólt, mondjuk nem tipikus emberelőnyre kijátszott helyzetből: az irányító Nina Perret talált be átlövésből, a két középső védőnk között/fölött. Rögtön ezután Cseri hozta ránk az idegbajt: ahelyett hogy az időt öltük volna öt-a-hat ellen ő  fejébe vette h inkább gólt lő. Sok jó nem jött ki ebből: először az egyik hármas védőre vitte rá a labdát, közben össze is ütköztek véletlenül (ez most nem leütköző fault volt) aztán meg belement két védőbe baloldalt. Kész szerencse h a jv-k lefújtak egy francia beállós ziccert is, mondván vonalra lépett a beálló (utóbb visszanézve ez nem valószínű). Persze ez legyen a franciák baja…

 

A kiállítás letelt, időt kértünk (20-14 43’50”) Irányítóban maradt Cseri és b2 9 méterről talpról a tőle már többször látott felfelé húzott lövéssel rögtön lőtt is egy kapufás gólt (21-14 45. perc). A következő támadást megint jól levédekeztük de aztán a nemrég beállt Faragó Lea keresztpasszát a felezővonalnál megszerezte Karamoko, visszaindult vele és egy ilyen indulás ziccert még ő sem tudott kihagyni. Rögtön utána Cseri is eladta a labdát amikor Faragó Leát akarta megjátszani elöl, ebből a franciák indulni nem tudtak, de aztán jobbszélről gólt lőttek (amit a jv-k nem adtak meg mert a jobbszélső vonalra lépett [igaz])

 

Cseri helyett beállt Horváth Fanni irányítani és mindjárt lőtt b3 betörésből egy klassz gólt (szép egyéni akció) [22-15 47. perc] Majd Faragó Lea is betalált baloldalról: először úgy tűnt mint aki nem is tudja merre induljon el, ide-oda forgolódott b2 11 méteren aztán - látva hogy a beállónk Gajdos Petra ott van előtte hat méteren – mégis bement a vonalig és a két védő között, Petra fölött - aki persze lehajolt amennyire csak tudott - a kapuba vágta a labdát (23-15 48. perc)

 

A következő francia támadásnál Panyi Anna el tudta ütni a beállósnak szánt passzt, azonnal indítottuk is elöl Szabó Annát aki persze nem hibázott (24-15). Vártok Tamit viszont kiállították: bejött középre a balszélsővel aki labdát ugyan nem kapott de azért tűrhetően eljátszotta hogy őt faultolták. Elöl Horváth Fanni nem az időt húzta - ahogy az emberhátrányban szokás - hanem most is nyílegyenesen megtámadta a falat, bement két védő között és b3 hat méterről újabb gólt lőtt. Ezzel meg is lett a ’tízközte’ (25-15 50. perc)

 

 

Minden a legjobban alakult amikor hirtelen derült égből.... Kovács Ancsa megsérült. Jobboldalon kilenc méteren próbálta kívülről megkerülni a b2 védőt, amikor már túljutott rajta és felugrott h nyolc méterről kapura lőjön, Nina Perret a levegőben oldalról ellökte. Ancsa igen fájdalmasan ért földet, utána hosszú ideig ápolni kellett és végül úgy kellett lehozni a pályáról (és aztán a kispadok mellett többen is megpróbáltak segíteni rajta, a hátán feküdt szegény, meg sem mozdult…) Reméljük nincs semmi komoly baja…….

 

Egy ilyen alattomos faultért minden további nélkül lehetne piros lapot adni, Nina Perret még két percet sem kapott....csak annyi történt h Lea átment Ancsa helyére jobbkettőbe, baloldalra meg beállt Csíkos Luca.  Plusz amint újrakezdődött a játék, Török Fanni ’bosszúból’ balszélről egy irgalmatlanul szép gólt lőtt a kapus mellett a rövidbe (volt vagy tíz centiméter helye…)  [26-15 53. perc]

 

Ezután egy ideig a kézilabdára nem is figyeltünk, „hullámzott a játék” ahogy mondani szokás, volt néhány átgondolatlan akció. Aztán magunkhoz tértünk, Csíkos Luca b3 kilenc méterről adott egy szuper passzt b2 hat méterre Gajdos Petrának aki befordult a labdával és lőtt egy beállósgólt „ahogy a nagykönyvben meg van írva…” (27-15 55. perc)

 

Az utolsó négy perc valami furcsa ’alternatív univerzumban’ játszódott. A francia válogatottnak már az életkedve is elment, megvertük őket nagyon. Ezért a jv-k úgy tűnik fejükbe vették h a végjátékban kicsit feldobják a hangulatukat (már amennyire ez mínusz tizenegynél lehetséges). Így aztán gyorsan kaptunk három kiállítást egymás után: az elsőt Csíkos Luca, mert amikor az ellenfélnek oda kellett adni a labdát ő azt letette de aztán továbbrúgta és ezzel akadályozta a szabaddobás elvégzését (plusz 11-nél.....?:O) A másodikat Panyi Anna, mert a mellette betörő játékos kinyújtott jobbkezére – nem a lövőkezére – minimálisan ráütött. A harmadikat meg Cseri, aki most állt vissza – be kellett küldeni valakit a kiállítottak helyett -  és rögtön fejbe lőtte a francia kapust egy betörés ziccerből. (OK, ez mondjuk adható volt…) Így viszont több mint két percre kettős emberhátrányba kerültünk, ami lehetővé tette h a franciák visszajöjjenek mínusz kilencre. Nálunk Csíkos Luca - aki a kiállítása után még visszaállt az utolsó két percre - lőtt még egy gólt j2 kilenc méterről és a meccs legvégén Imre Szofi is bemutatott egy bravúros védést, Nina Perret átlövését védte középen kilenc méterről. Ez azt hiszem egyfajta igazságtétel is volt, hiszen Perret már nem is lett volna szabad h pályán legyen.

 

 

Így aztán kicsit felemás hangulatban ért véget ez a mérkőzés, az utolsó öt perc ma is ’alternatív’ körülmények között ment le. Persze erről most nem mi tehettünk. Lányainkat csak dicsérni lehet, fegyelmezetten, pontosan és szépen kézilabdáztak, az ellenfélnek esélyt sem adtak. Védekezésünk mintaszerű volt, ’referencia minőség’ ahogy mondani szokták, támadásaink szokás szerint ötletesek és kreatívak, plusz mindkét kapusunk nagyon jól védett.

 

A 2004-eseknek ez volt az egyik legjobb meccse amit láttam, bár volt már néhány egészen szuper. Félicitations à tout le monde....