zdcmchy Creative Commons License 2024.03.01 -2 1 435817

Az ember gyenge? Semmi  természet erejéhez képest?

 

   Igen az, amiként egy ötvenkilós ember nem tudna felemelni pl. egy húsztonnás kamiont se. Nem tudna, viszont az ereje elég ahhoz, hogy fából kifűrészeljen egy éket, (...vagy talál készen is hasonlót aminek egyik vége vastagabb mint a másik?) ahoz is elég, hogy keressen egy nagyobb fatuskót amit alá tesz és ahoz is elég erős, hogy egy kődarabbal amit talált ütügesse azt az éket ami megemeli ha száztonnás akkor is.

   Világos? Remélem az. Tehát az emberiség nem tudná leállítani azt a bizonyos észak atlanti áramlást, azt nem, de a víz sótartalmát megpróbálhatja csökkenteni. Ja? Ahhoz is kevés? Ahoz is, de a grönlandi jeget megpróbálhatja olvasztgatni, az higítja. Az se megy? Nem baj, a szenet talicskánként felhozogatja a sötét bányából és a levegő oxigénjével olyan vegyületet hozhat létre amitől kicsivel több napsugárzás energiája marad benn a bolygójában, attól már olvadozik, lassul az az áramlás.

 

(... a természet szerencsére működtet visszacsatolásokat mert ha emelkedik a hőmérséklet fokozódik a párolgás a víz sósabb lesz, de a lényegesebb az, hogy az emberi civilizáció ami lelassul. Egyre nehezebb lesz megváltoztatni a szén halmazállapotát mélyebbre kell érte ásni, össze is vesznek rajta akadályozza az is a bányászokat ha ha verekednek, A sok energiájukkal elkezdenek össze vissza repkedni egymásra tüsszentgetni, betegek lesznek, és megjelennek gretha thunbergek akik elkezdnek visítozni... )                  ...és go to --->

 

  2020. 

 

Peak Oil --- Egy Korszak Vége ---