,m,1710 Creative Commons License 2024.02.28 0 0 435809

 

 

Mi a mano az a Gogof Áramlat?

 


A Golf-áramlat egy meleg óceáni áramlat az Atlanti-óceán északi részén. A Mexikói-öbölnél kezdődik (ez adta az áramlat nevét), és az Atlanti-óceánon át halad fel Észak-Európa felé.

 

A Golf-áramlat széles és mély szubtrópusi vizével egy erőteljes hőszállító, és a legismertebb és legtöbbet kutatott legnagyobb óceáni áramlat.

A Golf-áramlat hőellátása lehetővé teszi, hogy itt éljünk Észak-Európában.

 

A Golf-áramlatnak köszönhetően mi az északi országokban enyhe éghajlat uralkodik az északi fekvéshez képest. A januári hőmérsékletkülönbség a norvég tengerpart (a Golf-áramlat mentén) és az azonos szélességi fokon lévő kanadai belső területek között átlagosan 30 °C.

 

A Golf-áramlat rendkívül erős óceáni áramlat. Minden másodpercben körülbelül 30 millió köbméter 30 fokos víz halad át a Floridai-szoroson. Ez több mint húszszorosa annak a vízmennyiségnek, amely egy másodperc alatt a világ összes folyójából a tengerbe folyik.

 

Floridán kívül és az usa keleti partjának túlsó végén az áramlat körülbelül 65 kilométer széles és ezer méter mély. A nyugati szél folyamatosan elűzi a meleg felszíni vizet, aminek következtében a Golf-áramlat egész évben mozog.

A vizet visszaadó hideg óceáni áramlatok Grönland keleti részén és Kanadán folynak lefelé. Ezek hideg, mély óceáni áramlatként érik el Nyugat-India egy oda-vissza út, ahol a Golf-áramlat meleg vizet küld észak felé, míg a hideg vizet visszamelegítik.

 

Kutatási jelentések szerint a Golf-áramlat ma gyengébb, mint több mint ezer éve volt (kutatási jelentés).

 

A UCLA egyetem  a Nature Communications-ben megjelent kutatási jelentésből (kutatási jelentés). Itt többek között a következőket olvashatja (cikk):

A közelmúltban az Atlanti-óceán középső részén mért nagyon hideg tengeri hőmérséklet azt jelzi, hogy a Golf-áramlat a meleg tengerfelszíni vizek északi irányú szállítása jelentősen gyengült, és az elmúlt 1000 évben valószínűleg nem volt olyan gyenge, mint most.

 

A mai éghajlati modellek többsége azt is mutatja, hogy a globális felmelegedés a meleg tengerfelszíni víz még gyengébb észak felé történő szállításához vezethet, de a Golf-áramlat teljes leállásához nem.

 

 

Ugyanezen kutatási jelentés szerint ez valószínűleg azt fogja eredményezni, hogy nálunk Észak-Európában hidegebb lesz a tél és melegebb a nyár.

A rendkívül hideg telek, a hőhullámok és a nyári szárazság következményei voltak 12 000 évvel ezelőtt, amikor a Golf-áramlat jelentősen meggyengült. Elvileg ma is előfordulhat hasonló helyzet.

Előzmény: zdcmchy (435808)