SenkiSemmi Creative Commons License 2024.02.18 -2 5 156

Sokan azt gondolják, esztétikus képet csak többmilliós cuccal lehet készíteni, pedig nem kell drága felszerelés az esztétikus képhez, elég egy kis odafigyelés, ötletesség, kreativitás. Például az ablak, amin besüt a nap, nagyon jó fényforrás, egy függönnyel, vékony lepedővel befedve szuper softboxot kap az ember, ami kellemes, lágy fényt biztosít. Be lehet elé állítani a modellünket és már lehet is készíteni a képeket. Ha valami zavaró dolog van a háttérben, azt félre lehet tenni, vagy egy sötét anyaggal letakarni.
Mindig érdemes előre gondolkodni az elkészíteni kívánt képpel kapcsolatban, minek hol lesz a helye, milyen szerepet játszik a képben. Érdemes kipróbálni azt is, hogy a fényképező állványra van téve és ahhoz rendezünk el minden elemet, amit a képen szeretnénk látni. Ilyenkor célszerű élőkép nézetet használni, a stabilizátort pedig kikapcsolni, mind az objektíven, mind a gépen - ha van -, ne rázza be az állványt. Az előkészület egy olyan láthatatlan tényező, ami sokat tesz hozzá a végeredményhez. Például a helyszínt, ahol fotózni fogsz, előre berendezed, elhelyezed a gépet, beállítod a fényviszonyokhoz, hogy amikor a modell megérkezik, már kezdődhessen is a fotózás. A profi fotósok sem akkor állogatják és szerelik össze a felszerelésüket, amikor a modell már megérkezett, hanem a fotózás előtt összeszerelnek és beállítanak mindent, hogy csak apró módosításokat kelljen eszközölniük, ha szükséges.

Érdemes játszani a kiegészítőkkel, ruhadarabokkal is, például egy feszes póló bugyival, zoknival kombinálva rengeteg lehetőséget ad az elképzelésünk kipróbálására. A fotózás során érdemes valamilyen zenét bekapcsolni, ami segíti az ellazulást, közben folyamatosan kommunikálni, beszélgetni a modellel, hogyan érzi magát, közben instruálni, mit csináljon.