,m,1710 Creative Commons License 2024.02.13 0 0 435757

Az amerikai szenátus 95 milliárd dolláros segélycsomagot fogadott el Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak
Közzétett
6 perce


Az Egyesült Államok szenátusa hónapokig tartó politikai vita után jóváhagyta a régóta várt 95 milliárd dolláros (75,2 milliárd font) segélycsomagot Ukrajna, Izrael és Tajvan számára.

Míg a demokraták a törvénytervezet elfogadása mellett álltak, a republikánusok megosztottak voltak, és korábban leszavazták.

A csomag 60 milliárd dollárt tartalmaz Kijevnek, 14 milliárd dollárt Izrael Hamász elleni háborújára és 10 milliárd dollárt humanitárius segítségnyújtásra a konfliktusövezetekben, beleértve a gázai övezetet is.

A törvényhozók 70 ellenében 29 szavazattal támogatták a csomagot.

A törvényjavaslat most a republikánusok által ellenőrzött képviselőházhoz kerül, ahol továbbra is bizonytalan a sorsa.

Az intézkedést Mike Johnson republikánus képviselőházi elnök és Donald Trump volt elnök bírálata ellenére is elfogadta a szenátus.

Végül 22 republikánus szavazott a törvényre, köztük Mitch McConnell, a szenátus kisebbségi vezetője.

"A történelem minden számlát kiegyenlít" - mondta McConnell úr a szavazást követő nyilatkozatában. "És ma, az amerikai vezetés és erő értékét illetően a történelem rögzíti, hogy a szenátus nem pislogott."

Ukrajna elnöke azt is mondta, hogy "hálás" a szenátoroknak, hogy elfogadták.

A szavazásra egy egész éjszakás szenátusi ülés után került sor, amelyen több republikánus is beszédet tartott, amelyben kritizálta az intézkedést.

Ez a legfrissebb hír frissítés alatt áll, és hamarosan további részleteket teszünk közzé. Kérjük, frissítse az oldalt a teljes verzióért.

A Breaking News-t okostelefonon vagy táblagépen is megkaphatja a BBC News alkalmazáson keresztül. Kövesse a @BBCBreakinget a Twitteren is, hogy megkapja a legújabb figyelmeztetéseket.