szabiku_ Creative Commons License 2024.02.05 0 0 13036

Nehéz kérdéseken, dolgokon vitatkozunk. Nem olyan könnyű jól értelmezni. Van benne viszonylagosság, ami miatt nehézkes teljesen függetlenül tekinteni ezeket. A lényeg, hogy a valódi természeti állandók az egyes elméletek állandóinak viszonyai lesznek. És még itt is van olyan, hogy mondjuk a c=1 és h=1 mellett egy harmadikat már nem választhatjuk 1-nek, és akkor ez az érték egy abszolút természeti jellemző. Ilyen pl. az 1/137,... finomszerkezeti állandó.

Itt ebben az e elektromos töltés értéke az, amit nem 1-re teszünk. És ennek is megvan az oka. A c és h konstansok csak az elmélet matematikai szerketetét határozza meg, azaz bennük csak az a lényeg, hogy ott vannak a képletben, vagyis nem nullák. Ha pedig csak ez a lényegük, akkor legjobb, ha mértékegység nélküli 1 számértékre választjuk őket. Ekkor nem zavaróak, letisztultabbak a képletek, és ezért jobban lehet látni bennük az összefüggések lényegét. Az e elektromos töltés pedig jobb, ha egyéb számértéken van így, mert az olyan jellemző, ami kölcsönhatási erősséget jelent, egy csatolást. Ez utóbbinak van konkrét olyan fizikai jelentése, hogy milyen erős valami.

 

Az epszilon0 és mű0 is olyan, mint a c és h. Ezért a legjobb és legtermészetesebb, ha egyszerűen csak 1 az értékük. Nincs hozzájuk köthető erősségi tulajdonság jellemző. Ellenben a relatív epszilon és mű már egy konkrét fizikai tulajdonság erősségét jelenti.

 

 

Van egy kérdésem:

Lehet-e az epszilon0 és mű0  1 értéke mellett a c is 1? 

Előzmény: pecáska (13034)