Csaba976 Creative Commons License 2024.02.04 0 0 117

Sziasztok.

Sokan leírták már a tapasztalataikat, de hátha lesz új részlet valakinek a mondókámban.

Kb. két éve ment el a szaglásom, ugye azonnal a covidra kezdtem gyanakodni. El is mentem egy két dokihoz, de a szteroidos orrsprayen kívül más ötletük nem volt. A SOTE-n is voltam, ott kértek már CT-t is, de a fiatal doki nem tudta értelmezni a képeket. Csak néztem, hogy micsoda??

Aztán felírt ő is egy spray-t, de nem akart érdemben visszatérni a szaglás. Úgyhogy megkerestem egy allergológust, akiről a neten sok jót olvastam. 

Ő volt dr. Augusztinovicz Monika. Na és nem csalódtam, ő volt az első, aki azonnal elküldött CT-re és még egy radiológiai szakvéleményt is kért a CT-hez egy másik dokitól. Ő is elemzte és kiderült, hogy krónikus arcüreggyulladásom van. Gyakorlatilag nem volt fekete terület a CT-n, ami ugye a levegőt jelzi. Totál be volt állva az egész. Na mondta is, hogy itt csak a műtét segíthet. Adott egy nevet, hogy ő csak hozzá menne. Dr. Hajós Pál. Időseb doki, hatalmas műtéti tapasztalattal. A Péterfy-ben rendel. 

 

A műtét:

Kaptam egy ágyat a Péterfyben, kb 10 felé a doki jött, hogy lassan kezdünk és mindjárt kapok egy szurit a sejhajomba, amitől álmos leszek. Hát megkaptam és kb 3 p múlva már se kép se hang. Kiütött. A műtétról nagyon halvány emlékkepeim vannak, de szerintem kb végig alaudtam. Utána már az ágyamban voltam, amikor elkezdtem ébredezni. Hogy hogy kerültem vissza, stb fogalmam sincs. Mindegy is. Utána jött a legrosszabb . Be van kötve az orrod, nulla orrlégzés. Csak szájon át. Ez marha kényelmetlen. De semmi fájdalom nincs érdekes módon. Az éjszaka pokol, azt várod, hogy vegyék már ki az orrodból azt a sok gézt. Hát ezt ki kell bekkelni. Alvás nincs, legalább is nekem nem volt. Egész éjjel az eget bámultam, hogy mikor kezd már világosodni.

És halleluja, amikor hajnalban meghallod az első szöszmötöléseket a folyosóról, akkor tudod, hogy közeledik a reggel, a detamponálás. 9 felé meg is volt. Na és itt ugye nagyon féltem, hogy jaj, milyen fájdalmas lesz. Hát azt kell mondanom, hogy egyáltalán nem fáj. És másnak sem fájt ott, mert kérdezgettük egymást, ahogy jöttek ki az emberek. 

Ugyanis nem fájdalmas, hanem inkább csiklandós amikor kiszedik. És emiatt jön a könnye az embernek, mert ott a könnycsatorna környékén birizgálják az embert, de nem fáj. Mindenki mosolyogva jött ki, mert óriási megkönnyebbülés, hogy végre kapsz levegőt.

 

Mindenki ment is haza azonnal. Szóval nem kell parázni. 

Egy héttel a műtét után voltam kontrollon doktor úrnál, csinált egy leszívást, egy csomó trutymót még leszívott az arcüreemből. Mutogatta ott a csövet, hogy nézze csak, megtelt. :-) 

 

Amúgy a műtét után kb egy héttel elkezdett visszatérni a szaglásom, még nem százas, de már legalább érzem a kv illatát, kaják stb illatát. A gyógyulási idő állítólag 4-5 hét is lehet. 

 

Orröblögetésnél még mindig jön véres cucc. Ez evvel jár, nem kell megijedni. 

 

Hosszú távon a lényeg, hogy minden dolgot ami irritálja a nyálkahártyát, kerülni kell. Pollen, alkohol, sok minden. Ha kell, allergia gyógyszer a kritikus időszakokban. Nekem tipikusan augusztus-szept.

Esetemben egyébkén polipot is szedett ki a doki, meg egybe nyitotta az orrmelléküregeket. Ugye ez a jobb tisztulás miatt kell. Ez a tipikus FESS műtét.

 

Jó egészséget mindenkinek.