N = R x fp x ne x fl x fi Creative Commons License 2024.02.02 0 0 435734

Az amerikai ( imperialista) politikánál   nincs nagyon mocskosabb dolog a világon:

 

2023-ban az Egyesült Államok volt a világ legnagyobb cseppfolyósított földgáz (LNG) exportőre, megelőzve Ausztráliát és Katart. A Biden-adminisztráció több új projektnek is zöld utat adott. Aztán idén januárba Biden váratlanul leállította az új terminálok engedélyének kiadását, és úgy döntött: itt az ideje figyelembe venni az LNG szállítmányok hatását a klímaváltozásra – olvasható az Euronews cikkében.  

Az LNG-engedélyek befagyasztása miatt mintegy napi 13 milliárd köbláb (nagyjából 371 millió köbméter) előállítása marad el,

bár a folyamatban lévő projekteket ez nem érinti. Az Egyesült Államokban jelenleg öt nagy exportterminál van építés alatt. A várakozások szerint Biden a választásokig biztosan nem ad ki újabb engedélyeket. 

Az amerikai választás fontosabb, mint Európa?

A lépést környezeti aggodalmakkal indokolták. Az LNG cseppfolyósítása, majd szállítása nagy energiaigényű folyamat. „Ha figyelembe vesszük a teljes ellátási lánc során – a kutaktól a végső felhasználási pontig – kiszabaduló metánt, egyes becslések szerint az LNG még a szénnél is rosszabb hatással van az éghajlatra” – írja Nicole Pollack amerikai környezetvédelmi újságíró.

Az Euronews cikke szerint Biden még a választás előtt mutatni akarja a szavazóinak, hogy teljesíti a zöld politikával kapcsolatos ígéreteit. 

Ez azonban hatalmas pofon Európának, amely országai azzal a reménnyel álltak le az orosz gázról, hogy majd az amerikaival helyettesítik. 2023-ban az amerikai LNG az európai LNG-import közel felét tette ki.

Most nem Moszkva, hanem Washington szeszélyétől függ Európa energiaellátása.