szabiku_ Creative Commons License 2024.02.02 -2 0 12993

>Két adott feszültségű fémlemez között felép valamilyen erő...

 

#Ez más. Ez az elektromágneses kölcsönhatás erösségére vonatkozó dolog.

 

Meg kell értened, hogy a klasszikus elektrodinamikában a vákuumnak nincs elektromos polarizálhatósága, se mágnesezhetősége. Ez világos a számodra? Erre az egy dologra koncentrálj, mert az epszilon0 és mű0 erről szól. Nincs a vákuumnak olyan tulajdonsága. Érted? Ne akard azt bemagyarázni, hogy van, mert az SI-ben epszilon0 és mű0 nem 1.

 

Hasonlóan a c fény(határ)sebesség mennyiségi értéke sem egy tulajdonságról szól. Csupán annyi, hogy nem végtelen, hanem véges. Az értékének nagyságának nincs fizikai tartalma a relativitáselméleten belül. Annak van csak fizikai tartalma, hogy véges, nem végtelen nagy. Ezt érted?

 

Akkor a h Planck-állandó is ilyen, hogy elméletén (kvantumelmélet) belül nincs fizikai tartalma az értékének. Csak az a lényeg, hogy értéke nem nulla, hanem véges nagy, vagy akár kicsi, mindegy, de nem nulla. Ezt fogod?

 

Ezek az állandók, a nevükben is benne van, nem változnak az elmélet bármilyen problémájának leírásában, nem függnek, nem változók, mint a dinamikai mennyiségek.

 

Na most, ha ezeket a külön elméleteket (többet, nem csak amit említettem) összevetjük, akkor ezek a konstansok már viszonyulhatnak egymáshoz, vagyis lehet nem választhatjuk mindegyiket 1-nek. Ez már az egyébként másról szóló elméletek némi átfedései miatt vannak. Egy a természet, a Világ dolgai nem különülnek el teljesen egymástól. Így bizonyos egységrendszerek vagy az egyik állandókat teszik 1-re, vagy a másika(ka)t. Ez legfeljebb erősségi, méreti viszonyokat jelent fizikailag bizonyos természeti dolog között, ami szintén konstans jellegű. Pl. a gravitáció erőssége összevethető a kvantumosság jelenségének méretével. Vagy az elektromágneses kölcsönhatás erősségével. Na ezek viszonya már fizikai dolog, de ezen konstansok nagysága a saját elméleti körükön belül nem fizikaiak. Meg tudod ezt érteni? Tehát hogy a nagy különálló elméletek erősségi vagy méreti viszonya fizikai, de saját magukon belül ez nem látszik, és az állandóik értéknagysága ott nem kapnak fizikai tartalmat.

 

Egyébként ez tök egyszerű és könnyen megérthető dolog, kb. olyan középiskolás szintű. Próbáltam kicsit szájbarágósan leírni, hogy világosabb legyen. Talán ez segít.. xd

 

(Azt már nem is merem mondani, hogy vannak egyesítésről szóló, meg Univerzum szintű elméleti elgondolások, nagyenergiás, meg hasonlók, amikben a dinamika kiterjed ezen konstansok viszonyaira. Ekkor már ilyen szempontból valamennyire dinamikussá válhatnak, és ilyen széles skálákon nem konstansok...) (de ez más...) 

Előzmény: mmormota (12989)