Törölt nick Creative Commons License 2023.12.25 0 0 6152

A vízhajtóját kell szednie kellene, ha van otthon Furosemidetek, akkor most vehet be belőle délben is egyet, hogy pisiljen (éjjelre ne, mert akkor nem fog tudni nyugodtan aludni). Ehhez elvileg jár a káliumtabletta, mert káliumvesztő vízhajtó, azt ugyanúgy emelni kell. Ha spironolaktont kap, még jobb, mert az máshol hat, és nem fenyeget a hypokalemia veszélye, ha túl sokat venne be.

 

Amit házilag lehet magával a sebbel és a lábszárral csinálni:

 

Először is a lábszár bőre -- paradox módon a nedvedzés ellenére -- ilyenkor nagyon kiszárad, ezért ahol nincs seb, ott be kell krémezni bármilyen hidratálókrémmel. Nem zsírossal, hanem kifejezetten a vízes testápolókrémek jók csak. Nem kell drágát venni, bármelyik jó, a kórházban a sima, nagy kiszerelésű DM sajátmárkás krémét használják erre.

 

Másrészt a testrészből el kell tüntetni az ödémát, ehhez egyrészt a vízhajót kell, másrészt a lábat a szív fölé kell emelni legalább 10 percre, hogy a gravitáció segítsen és ezt naponta többször is meg lehet ismételni, harmadrészt kompressziót kell rá alkalmazni, amit vagy meglevő gumiharisnya (kompressziós harisnya) vagy gumifásli segítségével lehet megtenni. Nagyon fontos, hogy ennek még az előtt kell a lábára kerülnie, mielőtt felkel az ágyból. A gumifásli kicsit trükkös, nem szabad nagyon megfeszíteni, de azért egy kis tónusa kell legyen a lábon.

 

A sebkezeléssel kapcsolatban sajnos az a rossz hírem van, hogy naponta kell. Vannak olyan kötszerek, amiket a gyártó több naponkénti cserére javasol, de igazából csak Hipokratésznek van igaza: naponta kifőzött gyolccsal kell átkötni a sebet. A fekély kezelése trükkös, pláne ebben az állapotban, és hetekig, hónapokig is eltarthat, illetve van, ami sose gyógyul meg.

 

Azt tudom, leírni, hogy mi a praxisban hogy csináljuk.

-- Először megtisztítjuk a sebet és a környékét, ehhez Octenisept folyadékot használnunk, amiben nincs alkohol és nem csíp. Kisebb sebeknél elég a spricnis, mélyebb sebeknél  steril fecskendőből. Egy lábszárfekély nem tud nagyon mély lenni, szóval a spricnis elég lesz. Ha a mamád ráadásul rosszul karbantartott cukorbeteg, akkor könnyen felülfertőződhet a seb, szóval ez fontos.

-- Másodszor steril eszközökkel (steril kesztyű, egyszerhasználatos szike vagy steril olló és csipesz) eltávolítjuk a nekrotizált részt, ha van olyan. De ezt jobb, ha szakember csinálja, ha látsz fekete, elhaltnak tűnő bőrt, inkább kényszerítsd anyukádat az orvoslátogatásra!

-- Harmadszor mivel a seb nedves, a kötszer beleragadna, ezért mi az UrgoTul sebvédő hálót (remélem, magyarul így hívják) használjuk, ha már fertőzött, akkor az UrgoTul silvert, amit közvetlen a sebre lehet rakni, és átkötéskor simán felemelhető. Ez alatt tud gyógyulni a seb, és nem ragad bele. Mivel anyukád lábán a bőr nedves, kell rá valamilyen nedvszívó hab, ami felszívja a nedvességet, és szárazon tartja a lábát. Keresek majd linkeket ezekhez. A legvégén körbe kell csavarni sima mullpólyával a lábát, arra mehet a gumipólya.

Előzmény: MrJones512 (6151)