sr1 Creative Commons License 2023.12.15 -1 0 12868

Folytatva  a sci-fit. 

 

 

Nem lehet megcsinálni, csak ha két határóló felületett képezel ki. Doboz a dobozban. Ahogy a mélyépítészetben készitjük a vízszigetelést.

Kell egy alaplemez és arra valamilyen falazás és egy lapostető. A falazást síkba kell vakolni, az alap és a fal között kell vakolni egy srég illesztést. 

Kétoldalas ragasztó szalaggal fel kell rögzíteni a párazárót (ami három rétegű üvegszál erősítésű kell legyen). Az illesztésekre pluszba rá kell húzni egy ragasztós 160-es geotextil szalagot is. A sarkokra is.

Tehát adott egy alap és négy falat, amit belülről beburkolsz légmentesen a fóliával, az áttöréseknek léteznek spéci tömitőpaszták, ezek ipar cuccuk, a kiskereskedelembe nem kaphatók.

Ezután el kell késziteni egy alaplemezt, legalább 10cm vastagot vasalt betonból- két hegesztett haló - távolságtartó kecskékkel és min.1.5 cm vastag betontakarással. Hogy ne sérüljön a párazáró, létezik egy spéci fólia, ami hozzáragad a betonhoz az öntésnél és olyan erős, hogy nem vágja ki a vasalás. Az rá kell burkolni a fóliára a kétoldala ragsztóval. Utánna be kell épiteni a falakat és öntesz rá egy vb fődémet, aminek van néhány tetővilágitója is. Ezek ki van emelve felfele a lemezből. Erre létezik tervezett részelt, hogy légzáró maradjom.

Aztán folytatod a fóliát a födém tetején és a kürtőkön is. Beéptesz polikabonát motoros ablakot a kütőrkbe, lehet vásárolni a tűzvédelmis cégektől. 

A lapostetőre öntesz egy lejbetont (a lejtbeton alá  is jön a fólia ami hozzáragad  a betonhoz), megcsinálod az ereszeket és lefordítod a PVC foliát. Vagy egy attikát öntesz körbe fődémre, annak is megvan a szakszerű megoldása a vízzárásra, de valahol le kell vezetni róla az esővizet. 

Komoly szakértelem kell, hogy tényleg légzáró legyen az épület, de 120 IQ-s munkásokkal, akik vízszigetekést késziteni mélyépítészetben.

Ha szükséges hőszigetelés is, a fólia alá fel lehet rögzíteni a PIR lapokat is, arra is jól ragad a kétoldalas rafasztószalag. A tetőfödém szigetelése megoldható, de elég bonyolúlt. Egy Bauder Therm DS2-es párafékező bitumens membárnnal kell kezdeni a felső rétegrendet és muszáj attikát önteni.   

Be kell építeni egy légcserélő berendezést is, amilyet a passzív házakba szoktak szerelni, van egy viszonylag olcsó holland rendszer, amit egy vízszerelő is össze tud állitani és kiviszi a kondenzet is.

Az kiszívja a levegővel együtt a széndioxidot is. Két darab 200-as PVC csővet kell kivezetni a falon (karotával), azt be kell vezetni egy dobozba, ahol van egy ventillátor és a vezérlées, és cserélhető hővisszanyerő szűró és onna ki kell vezetni a csöveket két 180-as PVC csövön egy 75-ösz osztógyűjtőbe, onnan 75 flexibil csövekkel ki lehet építeni a rendszer a befújó és a kiszivó csonkokig. 

Lehet, hogy ezzel a légcserévől nagyon ritkán kell kinyitni a motoros tetőablakokat. A bejárati ajtó: létezik olyan fém ajtó- saroktokkal, ami tökéletesen légzáró és van benne hőszigetelés is, van hozzá tömitőpaszta is a saroktoknak, ezeket a menedékhelyekre szokták szerelni a középületeknél és rettentő drágák.:)    

 A belső elválasztást meg lehet oldani gipszkaron falakkal.  

 

  

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Mekk Elek 1000mester (12866)