The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2023.11.30 0 0 102819

https://www.vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2023/10/hollandiaban-a-legjobb-nyugdijasnak-lenni-terkepen-a-vilag-nyugdijrendszereinek-ertekelese

 

"foglalkoztatói nyugdíj" (pl Hollandia, Svájc) = a magyar magánnyugdíjpénztárnak feleltethetők meg.

A munkáltató a jövedelem egy bizonyos %-át közvetlenül a munkavállaló nyugdíjszámlájára fizeti be, de a számla tulajdonosa ehhez egyéni befizetésekkel is hozzájárulhat, ami adókedvezményekkel támogatva van.

A nyugdíjrendszer három pilléres, az állami nyugdíj, foglalkoztatói nyugdíj és az önkéntes magánynyugdíj.

 

A Svájcban működő foglalkoztatói (magánnyugdíj) különösen figyelemreméltó. A számlákat (ott is) pénzintézetek kezelik, illetve az általuk vezetett befektető cégek befektetik a nyugdíjpénztár vagyonát. A kedvezményezett még aktív munkavállalóként bármikor vehet fel hitelt a pénzintézettől úgy, hogy a hitel összegével a nyugdíjszámláját terhelik meg. Későbbiekben a törlesztést is itt írják jóvá kamatostul (!). Mennyivel jobb érzés így eladósodni! :-)

Ha valaki végleg külföldre költözik, akkor egy összegben megkapja a számláján lévő összeget, amúgy csak a nyugdíjkorhatár elérésekor dönthet a járadékra váltásról vagy egyösszegű kifizetésről.

 

Nálunk ez a vonat elment.

Sanszos a nyugdíjrendszerünknek egy olyan "reformja", ami a későbbiekben figyelembe veszi a felnevelt gyerekek számát és/vagy az általuk is befizetett nyugdíjjárulék összegét. Utóbbi mondjuk igazságosabb, mert nem mindegy, mit nevelsz a gyerekből és az sem, hogy Londonban mosogat, praktizál (pl orvosként) vagy itthon fizet járulékot.