vau1111 Creative Commons License 2023.10.30 0 0 2531

Sziasztok,

 

Egy kis érdekesség. A múltkor kipróbáltam egy teknőcöt. Korábban Cs._Pista javasolta, és kérdeztem, hogy mennyire jó, ill. mennyire más, mint az ökölbe zárt kéz. Ő is azt mondta, hogy más, de nem hittem volna, hogy ennyire.

A különbség:

Ökölbe zárt kézzel a kézfej gyakorlatilag érzésre is teljesen kiesik a képből, az alkar merev, a húzás átesik a vizen. Nem lehetetlen, de az élvezeti értéke nullához közelít, mazochisták előnyben. Hogy technikailag fejleszt-e, azt nem tudom, de annyira nem kattantam rá. Megszokás nélkül erős fulladozás jelleget ad az úszásnak.

A teknőc ezzel szemben nagyon meglepett. Korábban többen mondták, hogy kínzóeszköz, mert teljesen elveszi a kéz felületét. Ebből gondoltam anno, hogy az ökölbe zárás ugyan az lesz. Hát nem. Sőt, az első kérdésem a kipróbálás után az volt, hogy ez nem gyerekméret-e, mert majdhogynem könnyed volt az úszás teknőccel. Félreértés ne essék, lassabb lettem, de nem volt olyan érzésem, hogy a tenyér felülete kiesett volna, vagy hogy elsüllyednék. Sőt, gondolom a forma miatt, de úgy éreztem, hogy a kezemet egy megfelelő irányba, útra tereli. Utána kipróbáltam egy felnőtt méretet is, kb. ugyan az az érzés. Az nekem furcsa, hogy kis tenyérrel is inkább lelógnak az ujjaim, a lapáttenyereseknél ez méginkább igaz lehet. 

Általánosságban idegenkedek az úszás segédeszközöktől, bár teljes mértékben értem, hogy ha a technikai fejlődést segítik, akkor igenis van értelmük. TEÁ-tól mindig is féltem, egyrészt az esetleges rászokás miatt, másrészt a vállaimat hajlamos vagyok eleve túlterhelni. Most azt érzem, hogy a teknőc lehet az a segédeszköz, ami megadja a kéz/kartartás javításához a segítséget, de mégsem TEÁ.