nemertemenezt Creative Commons License 2023.10.29 0 0 14867

Ford Focus MK1 kombi 1.8 TDci 115 LE majd 350 e km-rel. (3 hónapja és 3 e km óta a mienk, az egyik barátom szerint "ledobható" autóként.)

A szerelő szerint okádja az olajat a motor, azt emelte ki, hogy még a futóművön is van belőle.

A kocsi alatt a ház előtt (mindig ugyanott állunk) nincs egy észrevehető olajcsepp sem. 2000 km-rel ezelőtt volt olajcsere, érdemi mennyiség az olajból nem hiányzik, aránylag szép tiszta az olaj.

Látszik néhány helyen - amikor a kocsit alulról néztük -, hogy nem tiszta a motor, egy helyen még akár olajcsepp is lehet kialakulóban, de semmi több, a kocsi meg 22 éves, szóval nem vártam jobbat...

Lehet a szerelőnek igaza?

 

Más: meredek utcában felfelé (nagy terhelésnél), első és második fokozatban 1500-as, 2000-es fordulat környékén jobbról elölről furcsa, talán leginkább recsegéshez hasonló (de más szerint morgó) hang jön. Ha nincs ilyen terep, normál használat mellett nálam nincs hang, de ki lehet provokálni belőle. (Helyben járatva nincs hang, akármilyen a fordulatszám.) A szerelők érdemi dolgot nem tudtak mondani, egy trapézgömbfejet cseréltek, más futóműhibát nem látnak.

Az apósom fuvarozó ősidők óta, tehát nem szerelő, de azért tapasztalata van. Szóval szerinte a motortartó bak lehet a hang forrása.