Mono SE Creative Commons License 2023.09.20 -3 0 38978

Jellemzően a mai ízlésvilág szerint hallasz már a régi zenék esetén is valószínűleg, azért kevesled a mélyet a régi felvételekből. Ahogy minden más zenében is megváltozott a zenéhez való viszonyunk az elmúlt két-három évtizedben, zenei stílustól szinte függetlenül, de leginkább a könnyűzene jellegzetesen fesztiválcentrikus műfajaiban. Ez nagyrészt összefügg a modern hangosítástechnikával is, meg a digitalizáció hatása is benne van.

 

Bruce fiatalkorában, és abban a műfajban, amiben ő sztár lett, analógosabb, természetesebb hangzás dívott anno, a régi felvételein is azt halljuk. Minden tisztán szól és természetes arányaiban van keverve, semmilyen hangszer, vagy hangtartomány nincs forszírozva, kiemelve a többi kárára.

 

Jó példa a Nizza2 olvtárs által linkelt koncert Stinggel, még fénykorukból: semmi mélyhiány nincs itt, abszolút hallatszik és helyén van a ritmusszekció, a lábgép is tisztán kivehető végig, pont annyira, amennyi a szerepe a zenében, mondhatnánk, kb. ez az autentikus hangzása ennek a számnak:

 

>>> https://www.youtube.com/watch?v=biRtMu-UU8E

 

Ez a dal viszont így szól 2023-as, tipkus fesztivál nagyszínpadi hangosítással - leszámítva, hogy a felvétel sem igazán jó -, az enyhén túltolt szub ott liheg végig a lábdobból, a takk egy kicsit hangos néha (és döglötten unalmas) - egyedül Bruce jó, őt nem tudták elbaszni még így se ;ĐĐ::

 

>>> https://www.youtube.com/watch?v=Q90Ckltv9is

Előzmény: bocsesz! (38970)