sr1 Creative Commons License 2023.08.27 0 0 12785

Néhány órája, egy Bukarest melletti községben, egy cégbél, ahol 6 darab 10e literes propán (LPG) tartály volt, az egyik felrobbant. 

A hírekbe azt állítják, hogy az egyik tartályból fejtettek át egy másikba a gázból, amikor az első tartály berobbant. 

Utána egyenként még három. Egy ember meghalt és 46 tűzoltó megsérült, néhányan rettenetes égési sebeket szenvedett. 

 

 

Én a BLEVE-nek nevezett jelenség kialakulására gyanakszom.  

 

Idézek: 

BLEVE, Boiling Liquid Expanding Vapor Explosion, a katasztrofális meghibásodásnak egy robbanás a következménye olyan nyomástartó edényben, amely cseppfolyósított gáz vagy gyúlékony folyadékot tartalmaz. A külső hőhatásnak kitett tartály a nyomásnövekedés következtében felhasad. A hirtelen nyomáscsökkenés nagy sebességű párolgáshoz vezet a tartályon belüli folyadék hirtelen vált át gáz vagy gőz állapotba. Az így képződött gyúlóképes elegy begyulladása robbanási sebességű (több száz m/s-os)a létrejövő térfogat-növekedés akár 2000-szeres értéket is elérheti. A lökéshullám pusztító hatással van a környezetre és az emberi szervezetre, továbbá a fellépő hő-terhelés, valamint a repeszek okoznak sérüléseket. A fizikai erő, amely hatására a BLEVE bekövetkezik, a folyadék gőztágulása a tartályban. Az LPG térfogat növekedése250-szeres a folyadék állapot térfogatának, a víz 1700-szorosára tágul az eredeti térfogatának. Ez az expanziós folyamat, amely szétfeszíti a tartályt, és biztosítja a gyors keveredést a tartályból kiáramló gőz és a levegő között, ami a jellegzetes tűzgolyó kialakulásához vezet.

 

 

 

 

Valaki van ezen a fórumon, aki elmagyarázná, hogy miért történt meg a első robbanás után a következő három, mert valószínű, hogy a 6 tartály a szabványnak megfelelő távolságra volt elhelyezve egymástól?

 

Előre köszönöm minden hozzászólást.