RnD Creative Commons License 2023.08.26 -5 8 1545

"......Ahogy eddig is, ezután is, mindenki előtt nyitva az ajtó, mi keressük és várjuk a tehetséges játékosokat. Tavaszra pedig ebből a merítésből kell kialakulnia annak a 30 főnek, amelyből majd kiválaszthatjuk a világbajnokságra utazó keretet.

 

 

Ezekkel a mondatokkal fejeződik be az interjú Bohus Beával a kéziszövetség honlapján. Első ránézésre úgy tűnik mintha mindent újra az elejéről kellene kezdeni. De a helyzet nem lehet ennyire drámai.

 

Tény h az U17-es Európa-bajnokságon a pályán igencsak szűk kerettel álltunk ki a meccsekre: a belső posztokon három játékos és a cseréik védekezésben, erre épült a válogatott játéka. Evelint beállóban szinte végig, Fazekas Virágot és Keceli-Mészáros Renit jobblövőben illetve irányítóban a meccsidő minimum felében védekezésben cseréltük. Bohus Bea legfontosabb feladatának úgy tűnik azt tartotta h ők hárman elöl mindvégig frissek és gólerősek legyenek. (Balogh Vera esetében is fontos volt ez, de ő egészen váratlanul bizonyított, mindjárt az első meccsen, ezért szinte mindig pályán volt, őrá nem készültünk cserékkel.) Evelin helye védekezésben Granát Dorkának jutott aki néha támadásban is helyettesítette (és nemcsak amikor nem tudtuk őt időben lecserélni). Virágot védekezésben először Himer Laura, aztán Bali Boróka és néha mások váltották, Mészáros Reni nagyjából végig pályán maradt de negyedóra után általában lement szélre védekezni és a helyére balkettőbe a balszélső került (rövid ideig Baranyi Dóra, egy idő után szinte mindig Bristyán Dorina). Ami lényeges: a cseréknek ez volt a feladata végig ezen az EB-n, teljesen alá voltak ennek rendelve, önálló feladatot elöl egyedül a balszélső kapott, a többiek nem.

 

Persze meg lehetett volna ezt oldani teljesértékű cserékkel is, és az Európa-bajnokság előtt, a felkészülési meccseken általában így is történt: Evelin támadásban és védekezésben is végig fent volt, aztán ha kellett, beállt helyette egy másik beálló (általában Szebeni Dorina, őt aztán ki sem vittük Montenegróba), Virág helyett is ha kellett full-time pályán volt Himer Laura, az EB előtt Bohus egyik preferált játékosa és Reni helyett ha kell becseréltük Rédecsi Polettet vagy Baranyi Dórát. Ez így kétszer annyi játékosnak adott komolyabb lehetőséget és nagyobb sikerélményt, a tudat h ők a pályán teljes értékű játékosok – nemcsak védekezésben cserék –  még inkább lelkesítette őket (feltételezem). Úgy tűnik Montenegróban Bohus Bea már nem bízott bennük elöl, igazából három játékosban bízott csak a belső posztokon (+ Balogh Vera) és a legfontosabbnak azt tartotta h ők hárman: Reni, Virág, Evelin elöl végig gólképesek legyenek, mert csak ők hárman nyerhetnek nekünk meccseket.

 

Ez szerintem borúlátó, túlságosan  minimalista elképzelés volt: Baranyi Dórát irányítóban, Polettet balkettőben minden további nélkül be lehetett volna küldeni tíz-tizenöt percekre (akár többre is). Kiss Diát szintén, ő helyettesítette volna Virágot (és Dia így legalább meccsben lett volna a második héten......mert most eléggé látszott rajta a meccshiány amikor Dalma helyére beállt és ő lett az egyetlen balkezes szélsőnk). A többiek már problémásak voltak: mindenki tudta h Bali Boróka elöl komoly ellenfélnek nem fog gólt lőni, Himer Lauráról az első meccsen, FRA ellen kiderült h védekezésben nem használható, támadásban meg nem annyira jó h külön becseréljük. Szeibert Anna a távoli zónából sok hibával lőtt kapura, ezért még Balogh Vera újonnan talált cseréjeként is csak ritkán kapott lehetőséget (és a védekezés Annának amúgy sem erőssége, ismerjük be…) Varga Katalin, a debreceni beálló meg túlságosan új volt h ezen a nagyfokú összeszokottságot igénylő poszton két-három hét után megfelelően tudjon teljesíteni. (Bohus Bea próbálgatta őt az elején mint kettes védőt is, de úgy tűnik nem vált be…)

 

Ami a védekező cseréket illeti, azért ők sem voltak annyira jók. Bristyán Dorina konkrétan az egyik leggyengébb kettes védőnk (nem véletlen h a dánok az utolsó percben róla lőtték az egyenlítő gólt….) Ironikus h a kifejezetten jó kettes védő Mészáros Reni helyett rendszeresen becseréltük Dorinát: Reni így tudott pihenni valamelyest, de a védekezésünk baloldalon ingatag lett rögtön.

 

Magyar Flóra két meccs után kikerült a keretből, ezután echte balszélsőnk már nem is volt, helyette Dorina játszott ezen a poszton, ő egy idő után a balszélt támadásban egész jól megoldotta és a heteseket is hibátlanul lőtte…..Granát Dorka mint hármas védő szintén belejött a végére, de komoly csapatok ellen - például a dánok, de a nem annyira komoly szerbek ellen is - még mindig egymás után kaptuk róla az átlövésgólokat. Bali Boróka védekezésben meg ugyanolyan zöldfülű mint elöl, Himer Laura sem sokkal jobb. Ennek ellenére a védekezésünk csapatszinten azért kifejezetten jól működött ….. még ha 5:1-es védekezésünk nincs is (hosszú évek óta az első eset h up-válogatottunk nem tud nyitottat védekezni, vagy legalábbis még nem elég jól…..)

 

Szerintem előrelépés lenne ha jövőre az U18-as vb-n már teljes értékű cserékkel játszanánk, és Bohus Bea nem csak négy játékosban bízna meg elöl (miért nem bízik meg Baranyi Dórában? miért nem bízik meg Kiss Diában? vagy Szebeni Dorinában?) Lennének itt lehetőségek. Már most vannak olyan játékosok akiknek a helye a jövő évi keretben szerintem biztos:

 

Keceli-Mészáros Reni, Balogh Vera, Pálmai Lizi, Baranyi Dóra, Vajda Luca, Szár Evelin, Fazekas Virág, Kiss Dia + Varga Dalma és Papp Dorka

 

Ez mezőnyben már tíz kipróbált és harcedzett játékos, belső poszton mindjárt nyolc. Kiindulásnak pont jó. Így csak öt-hat helyre kell találni újakat vagy az idei keretből egy év alatt feljavuló régieket. Meglepődnék ha itt jövő év elején harminc főt versenyeztetnénk meg újra.