Ka Pál Creative Commons License 2023.08.25 -1 0 7417

Én a gilimanunki kikötőről, illetve a busz pályaudvarról beszéltem alább! Nem az elérhető árról, hanem arról a jelenségről beszéltem, hogy rengeteg kerítő ember veti rá magát a kompról frissen leszálló bulékra. Ahogyan írtam kb ezekre a körülményekre kell felkészülni.

 

Megjegyzendő, egy évtizeddel ezelőtt Probolingóban vezettek meg épp Denpasar uticéllal. Utólag kiderült, hogy csak a kompig, a komp díját és a gilimanuki buszpályaudvarig tartó utat adtak. Mikor megérkeztünk Gilimanukba, kiszállítottak, hogy a busz megy vissza -ami így is volt- mehet tovább mindenki, ahogyan akar Denpasarba. Persze nem tudsz reklamálni, nem utazol vissza, gyakorlatilag elkönyvelheted átbtak. Éjszaka, fáradtan, csak annyit sikerült ellenállni a rendszernek, hogy nem a "fogadásunkra" felsorakozott haramia kocsikkal mentünk, hanem kigyalogoltam a buszállomásról és fogtam az utcán egy autót (további költség csökkentés érdekében két másik turistával összeszövetkezve). Így is csak másodszorra sikerült, mert első alkalommal a buszpályaudvaron akartam felvenni a többieket, de mikor megláttak a helyi soffőrök a "külsős" kocsival, nekiestek a szerzett soffőrnek, aki gyorsan odébbállt minden további kérdés, egyeztetés, fizettség nélkül.  Így az lett a megoldás, hogy kigyalogoltunk az állomásról, de sokáig követtek és mérgesen kiabáltak utánunk a " Bali fogadó bizottság" tagjai. Nem lett sokkal olcsóbb, emlékeim szerint talán 20 %-kal az elsőre bemondott árhoz képest, de jól láthatóan kiszolgáltatott helyzetben voltunk én pedig elvből nem fizettem a haramiáknak...

 

Nekem az a tapasztalatom 1,5 hónappal ezelőttről, hogy bármerre mész kb. ennyi, 60-70 E IDR csak egy etap két nagyobb város, nevezetesebb uticél között a viteldíj légkondis buszokon. (pl. Malang és Genteng között kb. 3*60 E IDR volt az utidíj a buszon/fő, de Gilimanuk-Lovina és Lovina-Denpasar között is ennyi, érdeklődés szintjén Singaraja-Denpasarra is ezt az árat mondták, míg Lovina-Singaraja a kisteherautókkal 7 E IDR volt)

Előzmény: W.L. (7416)