firpoliono2 Creative Commons License 2023.08.06 0 0 19871

Szívem szerint jónéhány őszibarackot kipróbálnék, de jelenleg csak egy újnak van helye a már meglévő 5 másik mellé. 

Az egyik ismerősöm ódákat zeng a Nektár H-ról, ezért lenne ez a fajta a favorit, mert kíváncsi vagyok, tényleg annyira jó fajta-e. Ugyanakkor vigyáznom is kell az ötleteivel, mert neki például a Champion nem akkora kedvenc, mint nekem és nem is ízlik neki annyira. Szóval lehet, hogy ami neki nagyon bejön, nekem nem annyira. Ráadásul 10 éve volt már nekem Nektár H, de nem bírta a nagyon agyagos talajt vadőszi alanyon, ezért menesztettem. Sajnos még terméshozásig se jutott el a fa.


A rossz talaj miatt lenne fontos a Gf677-es alany és az erős növekedésű nemes. A Nektár H megfelel ezeknek a feltételeknek, ráadásul előbb is érik a Championnál. Egy gond van csak, hogy sehol nem találom Gf-es alanyon.

 

Nálam mindegyik fa kisebb lesz, mint egy átlag helyen, ezért bármilyen gyümölcsfát ültetek, mindig erős növekedést generáló alanyon keresem az adott fajtát. Minél erősebb a növekedés, annál jobb. Például szilvánál egyszer próbáltam St. Julien alanyt. Nem jött be. Nálam a mirabolán sokkal jobban érzi  magát.

 

Ha nem találok Nektár H-t ősszel Gf alanyon, akkor szerintem marad az Incrocio pieri. Őt be fogom tudni szerezni a kívánt alanyon.

Előzmény: james69 (19870)