verdana Creative Commons License 2023.08.03 0 0 1817

Kedves Gábor!

 

Örülök, hogy veled is gyarapodott a hagyományos, szalagos vetítést, vetítőgépeket és filmeket kedvelők tábora. (Pedig nem kéne örülnöm, hiszen tudod, hogy Magyarországon 2012-óta a mozik már nem vetítenek szalagos gépekkel. Így aztán nem is gyártanak ilyen hordozóra filmeket, vagyis "sok az eszkimó és kevés a fóka":). De általad is igazolást nyert, hogy az én hobbim nem egyedi, más is beleesik ebbe a csapdába. A gyűjtés szenvedélyét nehéz kordában tartani. Talán csak az erre fordítható anyagiak jelentenek komoly akadályt. :)

Én magam is kezdő vagyok (annak ellenére, hogy itt már "veterán"-nak titulál a fórum), így hát csak kevés tapasztalatom tudom másoknak továbbadni.

 

Nekem is van egy ELMO F16-os gépem, ami igazán szerethető gép. (Nekem még át kell huzaloznom, mert legutóbb az erősítő felől némi izzást láttam feltűnni. :o Majd hozzáfogok, ha lesz hozzá bátorságom, időm.)

 

Szóval, valami "szemüveg"-félére gondoltál? Nekem is volt ilyen problémám más gépeimmel, de ott egy rövid (35mm-es) gyújtótávú optika beszerzése volt a megoldás. (Nem volt olcsó!) Én még nem nagyon hallottam, hogy valami előtétlencse megoldaná-e a gondot. Lehet, kipróbálnám valami elérhető szemüveg lencsével, (elsőre - -os, másodiknak + -os ra gondoltam :), hogy működőképes lehet-e az ötlet? Ha előbbre jutsz, írd meg légyszi.

 

Sajnos csak apróbb dolgokban tudnék segíteni. (Nekem csak fizika tanári ismereteim vannak: sok általánosság, minimális gyakorlati tudás. :)

 

Meopta és más gépeim is vannak. De a hobbim előre haladott állapotban uralt el, így rengeteg 8 mm-es, sok 16 mm-es és néhány 35 mm-es gépem is van.

 

Ez a topik -már jóideje- nyári szabadságon van, sajnos kevés új hozzászólás van, de érdemes az előzményeket olvasgatni.

 

Üdv, VS

Előzmény: GR-3730 (1816)