Garashan Creative Commons License 2023.07.28 0 0 12782

Hát ha volt az oxigén palackban gáz bőven, akkor nagyot szólhatott. Azok fel vannak töltve típustól függően 150-200 bar nyomásra. Biztonsági előírás, hogy zsíros/olajos ronggyal áttörölni vagy zsíros/olajos kézzel működtetni a szelepet szigorúan tilos. Mert ha rossz a tömítés és szökik a gáz, akkor a szelephez került zsír/olaj simán begyullad már szobahőmérsékleten is. És a tiszta oxigén atmoszférában rendkívül gyorsan és nagy hőmérséklettel ég.

No nem mintha egy disszu (acetilén) palack robbanás jobb volna. Mondjuk régen úgy fejlesztették maguknak az acetilént víz és kálcium-karbid reakciójából. Ahonnan vettem az esztergámat ott még volt zsákszámra kalcium-karbid és láttam élőben is a fejlesztő készüléket, pedig az csak pár éve volt.

Igaz az eladó már rég áttért a palackos gázra, de ezek megmaradtak neki.

 

Amúgy a nyomást továbbra se befolyásolja számottevően a cső keresztmetszete. Csak az egységnyi idő alatt átáramlott gázt.

Gyári kompresszor csövek 1,5-3 mm falvastagságig vannak lakossági használatra (max. 10 bar). A legvékonyabb amit találtam hirtelen 8mm-es külső átmérőjű és 5mm-es belső átmérőjű. Erre 20 bart mond a gyártó.

Előzmény: Lambada7512 (12781)