Lambada7512 Creative Commons License 2023.07.25 0 0 12775

Legyen fizikai téma is.;)

 

Kompresszorokat nézegettem, majd weben rákeresve néhány megoldáson kicsit elhűltem.


Az hagyján, hogy azt is kompresszornak nevezik, amikor a motorra egy dugattyús megoldással pumpálnak levegőt egy csőbe és azzal lufit, esetleg bicikli kereket fújnak fel, elég lassan.

A komolyabb megoldások persze valamilyen fém tartályt használnak, amiben tárolják az összepréselt levegőt és a motor csak akkor dolgozik, amikor csökken a nyomás, ha jól láttam a nyomásmérőkön, úgy a feléig ment a mutató, talán 4-5 bar nyomás volt a tartályban.

Azon döbbentem le, amikor némelyik megoldásnál átlátszó műanyag csövet, vagy slag-hoz hasonló hajlékony csöveket használtak, azokat nem repeszti szét a nyomás?

 

Illetve az átmérők is erősen változtak, volt, ahol kb. 1-3 cm átmérőjű volt a fémtartályon a fő csatlakozó, amire a nyomásmérőt szerelték közvetlenül, viszont a kijövő csövet gyakran talán fél-egy cm vastag műanyag csövek voltak.

Azt értem, hogy így lehet demonstrálni, hogy asztalról a port látványosan lehet lefújni vele, de a kisebb átmérővel nem korlátozzák le a nyomást?

 

A fém tartályokon is elgondolkoztam, volt erős, vastag tartály, talán söröshordóhoz hasonló, és volt vékony lemezfalú tártálynak látszó valami, egyaránt 4-5bar nyomással, nem túl veszélyes ez?