Lambada7512 Creative Commons License 2023.07.17 0 0 12748

Tisztelet és időbeliség két paragrafusban.

 

Én maximálisan tisztelem azokat, akik a tények és tudás alapján képesek valamit kreálni, vagy bizonyítani, hogy valami működik vagy nem, legyen szó fizikai munkásról, pl. esztergályos, asztalos, vagy mérnökökről vagy elméleti szakemberekről, mint matematikus, fizikus, stb.

Mai napig élénken él bennem középiskola második osztályából egy "sima" feladat az akkori érettségi példatárból, hogy egy derékszögű háromszöggel ábrázolt lejtő csúcsán volt egy csiga a végén két téglatesttel, amelyek tömege 1:2 arányúak voltak, számoljuk ki, hogy mekkora szögben kellett az átfogón fekvő testnek feküdnie, hogy másik, szabadon lógó testtel egyensúlyban legyen. Ránézésre látszott, hogy milyen 1:2 arányú tömegekről van szó, 60-30 fokos háromszögről van szó, de az egész osztály - 42 fő - képtelen volt bizonyítani, akár szinusz, akár koszinus, akát tangens tételt használtunk, mindenki más eredményeket kapott. A tanár besokallt és a végén otthagyott minket, a mai napig nem tudom a megoldást.

 

 

A példám kapcsán rengeteget kerestem weben, és ledöbbentem látva, hogy szemben a középiskolás tanítással, hogy "a tudomány a görögökkel kezdődött" már az ókorban, i.e. 5-10 ezer évvel milyen magas szinten voltak tudományos szinten, és nem értem, hogy ez a tudás miért "stagnált" a középkor közepéig. (Én úgy tanultam, hogy a középkor 476-al, Róma bukásával  kezdődött, de webes linkek alapján többszáz éves eltérések vannak, feltételezem, vallási okokból.)

Azt megértem, hogy az Alexandriai könyvtár elpusztítása jóvátehetetlen kárt okozott a tudomány számára és a görögök csak az összeharácsolt tudás egy kis részének az értelmezésével, megőrzésével és továbbfejlesztésével játszottak szerepet, és azt is megértem, hogy a mai EU-ban ezerig még csatározások folytak, ezek nagyjából lezárultáig jött létre a biztonság, ami kedvezett a tudomány fejlődésének. De ez szerintem a tipikus európai rasszista hozzáállás, ami szerint csak a fehér európai által dokumentált dolgok tartoznak a tudományhoz (lásd "Gutenberg kontra kínai papír alapú sokszorosítás) és azt gyanítom, hogy máshol megvannak az ismeretek, csak nem európai nyelven, és bölcsen nem fordítják le európai nyelvre őket.