badile Creative Commons License 2023.07.13 -1 0 17908

Szerintem csak nem fogalmaztál pontosan, mert nem csak a nyolcezres mászók az expedíciós mászók. De így már értem, és ebben egyet is tudok érteni.

 

Más kérdés, hogy abban viszont nagyon nem, hogy a nyolcezresek, főleg a magasabbak normál úton történő, palack és és magashegyi teherhordó nélküli mászása méltatlanul le van húzva.

 

""szóló" 8 ezres jumározva a fix kötélen"

 

Ez egy szükségtelenül elitista és rém lehúzó megközelítés. Egyrészt egyik mászó sem akarja ezt szólónak eladni. Másrészt a független nyolcezres expedíciós mászóinknak megvan rá a képessége, hogy a fix kötelet kiépítsék. Más kérdés, hogy erre esélyük sincs, mert a kereskedelmi expedíció uralják a normál utakat, örülhetsz, ha nem vernek meg. De azért mondjuk Pakisztánban a K2-n Dávidék hozzá tudták tenni a maguk kis munkáját a fix kötelezéshez. Persze ettől még tény, hogy a meglévő, más által kirakott fix kötél használata előny. De erről nem a mászó tehet, hanem az ipar. Minden más asszisztenciáról, amiről le lehet mondani, lemondanak, hogy a lehető legönállóbb legyen a teljesítményük. És senkitől nem várják el, hogy világsztárként kezeljék őket.

 

Palack nélkül nyolcezrest mászni normál úton még ma is komoly teljesítmény, jelentsen mászótechnikában bármilyen kihívást is. Palack nélkül nyolcezer felett létezni is szívás. Mindenki tudja, hogy az élvonal hol tart és milyen szintet képvisel, csak meg kell nézni, miért jár Arany Jégcsákány. De egyrészt kizárólag az olimpiai bajnokhoz mérni minden teljesítményt unfair, másrészt ennyire figyelmen kívül hagyni az oxigénhiány hatását és csak a technikai mászónehézségre koncentrálni alapvető sportszakmai hiba. Szerintem. Van, akit a magasság vonz, van, akit a nehéz technikai kihívás, van akit mindkettő. Mindkettőnek megvan a létjogosultsága és a nehézsége is. Ha annyira könnyű és értéktelen lenne a normál utas nyolcezres palack nélkül, akkor minden tiszteletem mellett mondjuk Gabának miért nem sikerült egy sem?Ha annyira értéktelen, akkor hova helyezzünk egy David Göttlert? Neki miért nem derogál normál úton Everestet mászni? Vagy egy Ralf Dujmovitsot? Aki nyolcszor próbálta palack nélkül az Everestet, de csak palackkal tudta? Azért az ő mászómúltjában a 14 (bocs, Manaszlu miatt csak 13) nyolcezresen túl vannak a másik kategóriába tartozó komoly mászások is bőven.

 

Sokan vannak a hangadók között, akik annyival letudják a dolgot, hogy nekik méltatlan még a gondolat is, hogy nyolcezres normál útra menjenek, mert az a lúzerpálya. Oké. Csak nehéz úgy komolyan venni ezeket a kritikákat, hogy mondjuk ők sem jártak adott esetben 5000 felett sem, függetlenül attól, hogy 3500 alatt meg világszínvonalat teljesítettek. De hozhatnám azt a példát is, aki hangosan röhög Klein Dávidon, közben pedig kettőből kétszer nem jutott fel a választott nyolcezresére.

 

Szerintem nagyon sok tévhit kering a köztudatban és bizony az ego igen sokszor elhomályosítja az objektív megítélést.

Előzmény: bouquetk (17907)