Lambada7512 Creative Commons License 2023.07.11 0 1 12743

Szerintem pedig ezek megvilágítják a probléma hátterét.

 

Valamiért nagy lekezelsz mindenkit a mai tudás alapján, (bár nem teljesen, mert ott az atomóra, azt is vehetted volna alapul), de kicsit bele kellene gondolni a négy-ötezer évvel ezelőtti világba. Először nyilván a holdciklusokat vették észre, majd elvileg jött az évszakok váltakozása és rájöttek, hogy van nap ciklus. Figyelték a csillagokat - de azt csakis napnyugta és napkelte között tehették meg.

Ennyi, nem volt semmilyen támpont, hogy mihez viszonyítsanak, mert a napfelkelte és napnyugta naponta változott, csak a nap delelőjét tudták megállapítani, illetve a hold állásait.

A csillagászunk hallgat, nem tudom, hogy a holdciklusok mennyire azonosak, feltételezem, hogy azoknál is van pár órás különbség.

Sehol sincsen fix támpont, nincs viszonyítási alap.

 

Közben bejön a dilemma, ha igaz az özönvíz - meteorbecsapódás - Föld tengely változása - akkor az évszakok is változtak, és csak azután alakult ki a mai nappálya - kérdés, hogy meddig tudtak a csillagászok visszamenni a nap-holdfogyatkozások beazonosításával?

 

Másik megközelítés szerint akkoriban a kutyát se érdekelte a pontos idő, napkelte és napnyugta volt, ezek között kellett az akkori embereknek elvégezni a feladataikat, valamint ott volt a delelés, ami mai szemmel csillagászati és időmérési és naptárkészítési támpont, de hallottam olyan véleményt is, hogy vallási szempontból is fontos volt.

 

Azt is tisztáztuk, hogy a pontos időméréshez pontos trigonometriai ismeretekre ÉS megfelelő mérésekre volt szükség - csakhát jön a bibi, hogy ehhez az adatokat le kellett írni, de akkoriban a kőbe vésés volt az írás, mire megcsinálták, lement a nap.

 

Rengeteg akadály volt, nemhogy számítógép, de papír és toll se létezett.

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (12734)