Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2023.07.11 0 0 12739

"Mondjuk van egy vízóra, ami nagagyjából másodpercenként csöpög."

 

Úgy látszik, hogy nem olvastad a 12720-as bejegyzésemet, vagy nem nézted meg az ott hivatkozott vízóra-videót.

A videóban látható vízóra nem csepegtetést számol, hanem folyamatos víz-kiáramlást egy stabilizált vízszintű(!) tartályból (a cseppek automatikus számlálása több szempontból is igen bizonytalan módszer lenne). Ha a videóban látható felül nyitott tartályban az úszó függőleges mozgástere mondjuk 60 centi, és a tartály egy perc alatt töltődik fel, akkor a mutató pont egy millimétert emelkedik TIZEDmásodpercenként, ami közelről már jól leolvasható.

De az egészet meg lehet építeni nagy méretben is: az úszó függőleges mozgása lehet akár több méter is pl mély kutat töltesz fel vízzel aminek a feltöltése lehet akár 20+ óra is, ami bőven elég napi időmérésekhez (nem kell percenként újraindítani), pl a nap delelése és a napnyugta között eltelt idő pontos megméréséhez (ravasz mechanikus trükkökkel akár tized másodperces felbontással, akár körben forgó óramutatóval, lásd pl a fejlettebb clepsydra vízórák működését).

De ha elég mély a kút, akkor az úszó függőleges mozgása lehet akár 20 méter is, ami elég lehet akár 28 napos hold-hónapok pontos mérésére is.

Előzmény: mmormota (12736)