Creativus Creative Commons License 2023.06.11 0 1 11

Igazából természetesen nem érdekelnek, hogy a ChatGPT az egérfogásra miket ajánl. A hozzászólásom lényegi tartalma sem erre vonatkozott (beszéd/beszéd, egér/egér). Akinek az egerek a problémái, az nyugodtan használja csak ezt az eszközt, ha nem maga akar kitalálni módszert rá.

A YouTube-on régóta jobbnál jobb csapdákat, módszereket tekinthetünk meg. Olyanokat is, amelyek régebben nem is léteztek, de kreatív emberek agyaltak ki, s valósítottak meg, nem lemásolva mást, hanem erőfeszítést bevetve az egérfogás célja felé.

 

A ChatGPT ezt a tudást - ha megadják neki - felkínálhatja, de működési elvéből adódóan újakat képtelen létrehozni, s csak hasonló változatok előállítására képes.

 

Az én érdeklődésem arra vonatkozna, hogy a ChatGPT mértéktelen, kritikátlan használata esetén a tudása hogyan bővülhetne, akár olyan területeken is, melyekre nem is gondolnánk, pedig hasznos lenne nekünk. Próbáljuk meg (gondolat kísérlet) egy ChatGPT-be azt a tudást belesűríteni, amely az emberiségnek kb. 100 évvel ezelőtt volt. majd vegyük körül kizárólag fogyasztói szemléletű emberekkel, amelyek használni tudják és akarják. Elhozná-e a digitális forradalmat, az internetet nekünk?

 

A fogyasztói társadalom felépítői, kialakítói megöregedtek, s rohamosan távoznak közülünk, s az utódaik (amelyek - nomen est omen - fogyatkoznak) már csupán elkényelmesedett fogyasztók, s a kreativitás kiveszőben van. A ChatGPT tudása hamarosan bemerevedik, a fejlődés leáll, s ez egy dinamikusan fejlődő civilizáció végét jelzi. A történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy ilyenkor itt a vég, s a civilizáció összeomlik.

 

 

(Itt csak megjegyzem, hogy a tendencia, s a vég nem légből kapott, hanem J.D.Unwin majd 100 évvel ezelőtti kutatásán alapul, amely fényesen bizonyítja, hogy a fellendülés alapja a szexualitás korlátozásából táplálkozik, s ugyanúgy a hanyatlás is ezeknek a korlátoknak a ledöntésétől indul be).

 

Előzmény: Bölcs Árnyék (3)