Creativus Creative Commons License 2023.06.11 0 1 2

1. A helyzet sokkal összetettebb mint azt gondolnánk. Az agy egy igen komplex rendszer, nem csupán egy ideghálózat nagyszámú (milliárdos nagyságrendű) idegsejttel, és azok összeköttetéseivel. Hanem egy biokémiai rendszer is, hormonokkal, neurotranszmitterekkel, stb. (pl. a hormonok szerepe kissé hasonló az idegszálakhoz, azaz információt közvetítenek, csakhogy sokkal lassabban, ősi módon, leginkább a vérárammal.) Ráadásul az agynak rengeteg központja van, rengeteg funkciót lát el, s legtöbb nem is kapcsolódik a beszédhez, sőt a többségük működése számunkra egyáltalán nem tudatosulnak. Ma már azt is valószínűsítjük (a gyógyszeripar kivételével, amely érthető módon tagadja), hogy a tényleges szervi betegségeknek egy igen nagy százaléka (80?) mentális eredetű.

 

2. Beszédproblémák pl. akkor is jelentkeznek, amikor lerészegedünk. Ezt kémiai folyamatok okozzák. Próbáljuk hát a részegséget megszüntetni ChatGPT-vel! Sajnos az csak akkor szűnik meg, amikor az alkohol kiürül a szervezetből.

 

3. Ha már itt tartunk, akkor gondolkozzunk merészen tovább! Hogyan használható a ChatGPT pl. rágcsáló írtásra? Hiszen a PC mellett is van egér? Beszéd-beszéd, egér-egér. Nem logikus?

 

4. Óvatosnak kell lennünk a mentális témákban a "betegség" szó használatával. Egyrészt pl. felismerésre került (angliai kutatás), hogy a depresszióst a betegségtudata tartja depresszióban! Másrész számos viselkedési módot nem is betegségnek neveznek, hanem zavarnak (spektrumzavarok, személyiségzavarok). Napjainkban egy új megbélyegzés, egy viselkedési rasszizmus van elterjedőben, melyben ezeket betegeknek nevezzük. Az azonban már régi megfigyelés, hogy ezeket leginkább az APD-sek szokták annak tekinteni (a jelenség szakmai neve: gázlángozás/gaslighting). Az APD (azaz az aszociális személyiségzavar) egy új elnevezése annak amit régen pszichopátiának hívtak, amely a 10 féle személyiségzavar közül  a "drámai" csoportba (B-cluster) tartozik (ebben 4 féle zavar van) . Azóta sokkal többet tudunk róla, és ennek a pejoratívvá vált kifejezésnek új nevet adtak. Ne használjuk tehát nyakra-főre a betegség szót, mert gyanússá válhatunk.

 

 

Előzmény: Bölcs Árnyék (-)