Törölt nick Creative Commons License 2023.01.31 0 0 19632

Hosszú életű, nem csak max 12 + 1~2 évig élő egészséges őszibarack fákat akarok, ami itt (is) megél.

Erre a helyre nem választok /ha tehetem/ mandulaalanyt, már biztos vagyok benne.

(Sokat olvastam utána, most már szerintem értem  hogy a déli országrészben meg az alföldön biztos jó, de nekem itt az Északi hegyalján akkor azért nem jött be a mandula.)

 

Egy mandulafa 12-14 éves koráig terem jól, utána a hozama csökken  (legalábbis intenzív termesztési körülmények között). A mandulafa élettartama pedig átlagosan 25 év, ezt írják mindenhol.

 

(https://www-celebritiesbuzz-com-gh.translate.goog/how-long-does-almond-tree-live/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc)

 

(https://www-almonds-com.translate.goog/why-almonds/almond-living-magazine/how-long-almond-orchard-productive?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc)

 

És bár a neten sok helyen írják, hogy a mandula mindenhova jó…

De mást is írnak, pld wikipédia:

 

„(A mandula) Legjobb termőhelyei a kissé emelkedettebb, védett, déli domboldalak. Gazdaságos termesztése csak a szubmediterrán hatásoknak kitett mikrokörzetekben (Baranyában, a Balaton-felvidéken, Vértesalján, Buda környékén, a Mátraalja és Hegyalja egyes részein) remélhető.”

 

 

Valamint azt is írják, hogy a mandula a legkorábban virágzó gyümölcsfa (március, ez sem túl jó, az alany befolyásolja az oltvány virágzási idejét is ), és hogy Magyarország az elterjedésének az É-i határa, csak :

 

"A mandula meleg igényes, Magyarország a mandulatermesztés északi határa, csak a szubmediterrán régiókban termeszthető. Ezek Baranya, Balaton-felvidék, Vértes alja, Budai hegyek, Mátraalja és Hegyalja egyes területei.  Ezek közül is a legalkalmasabb számára a Balaton-Felvidék. Miután legkorábban virágzó gyümölcsünk, a tavaszi fagyok könnyen károsítják." 

 

(https://sokszinuvidek.24.hu/kertunk-portank/2019/03/11/telies-tavaszban-is-viragoznak-a-mandulafak/)

 

És azt is sok helyen írják, hogy a "nehéz" talajokat (meg egy-két dolgot) nem bírja, de ezt már nem linkeltem be. A déli országrészben meg az alföldön biztos jó, de nekem itt az Északi hegyalján akkor azért nem jött be a mandula. Hát ennyi, erről már többet nem írok, most már ki lett fejtve rendesen.