Zujcs. Creative Commons License 2023.01.08 0 1 451

https://www.szoljon.hu/helyi-sport/2023/01/hat-evtizede-kepezi-acsay-attila-eletenek-reszet-a-szolnoki-olajbanyasz

 

 

Hat évtizede képezi Acsay Attila életének részét a Szolnoki Olajbányász

 

Acsay Attila neve az utóbbi 6 évtizedben szinte összeforrt a szolnoki kosárlabdával.

Pedig a korábbi kiválóság egészen tizennégy éves koráig magával a játékkal sem találkozott, sőt valójában nem fordult meg tornateremben sem.

Azután villámgyorsan megismerkedett a kosárlabdázás alapjaival, hamar felnőttjátékossá nőtte ki magát, sőt azzal, hogy 1959-ben megalakult az Alföldi Olajbányász SK, tevékeny részesévé vált a szolnoki kosárlabda ma is tartó sikertörténetének.

 

Acsay Attila sportpályafutása evezősként indult az ötvenes évek végén, de hamarosan nagy fordulatot vett, és merőben más irányban folytatódott. 

 

– Edzőnk a négypárevezőst erőltette volna ránk, mi pedig Fehérvári Kálmánnal kettes hajóban szerettünk volna versenyezni. Ezt olyannyira nem tudtuk feldolgozni, hogy otthagytuk az egészet.

A Tisza–Zagyva-torkolattól nem mentünk azonban messzire, csupán a Varga Katalin Gimnázium tornaterméig, abban az időben az „olajos” kosarasok gyakoroltak ott.

Akkor még nem sejtettem, hogy kapcsolatom a kosárlabdával az életem alakulását is meghatározza majd. 

Bár viszonylag későn ismerkedtem meg a játékkal, hamar a felnőttek között találtam magam. Igaz, csak a megyei bajnokságban játszott a csapat – főleg a Karcagi Fáklyával vívtunk nagy csatákat – a hatvanas években azonban már az NB II.-ben is megfordultunk.