innerimages Creative Commons License 2022.11.04 0 0 590

Szervusz!

 

 

"Szóval adott egy vadi új (HD sentinel szerint 4 napot ment) Apacher 240 Gb-os sata SSD egy külső (USB 3) házban.  Volt egy alaplap hibám, ami óta nem tudom használni."

 

A HDS egy nagyon jó program (egyébként hazai fejlesztésű) de nem tévedhetetlen, mert a meghajtó által súlyozott S.M.A.R.T. adatokból dolgozik, és a súlyozás firmware verzióról firmware verzióra változik a meghajtó gyártójának igényei szerint. Ebből adódik, hogy ha az adott FW verzió még nincs benne a HDS adatbázisában, akkor nem feltétlenül állja meg a helyét a diagnosztikája ill. diagnózisa. Láttam már olyan, a HDS által hibátlannak mondott meghajtókat, amik minden előjel nélkül, akár pár naposan ledobták az ékszíjat. A HDS adatbázisa egyébként folyamatosan frissül: lehet küldeni a fejlesztőnek log fájlt az ismeretlen meghajtókról, hogy betegye az adatbázisba.

Amennyiben az Apacer Panther AS340-ről van szó, az a Phison PS3111 low cost vezérlőjére épül. Ez önmagában még nem lenne probléma, csak általában a gyártók (Adata, Apacer, Kingston, PNY, stb.) gyenge minőségű NAND-okat párosítanak hozzá, ami bebiztosítja, hogy előbb vagy utóbb (inkább előbb: átlagosan 2 évet sem érnek meg) előjöjjön a hírhedt SATAFIRM-S11 hiba, ami abból fakad, hogy a vezérlő nem tudja beolvasni a NAND-okról a firmware egy részét. Volt olyan SSD ezzel a vezérlővel, amit többször hoztam vissza SATAFIRM-S11-ből rövid idő alatt, de újra meg újra dobott egy hátast néhány újraindítást követően, mert abszolút megbízhatatlanná válnak ahogy a NAND-jaik elhasználódnak.

 

"...Ha rádugom a windows azonnal feldobja, hogy használat előtt inicializálni kell a lemezt."

 

Egyfelől az inicializálási hibát azért kapod, mert az operációs rendszer egy USB csatolófelületű SSD esetén a külső rétegként érzékelhető USB felülettel tud kommunikálni és azt olvassa ki, amit az küld neki bemutatkozásként előre beprogramozott adatokat, viszont az USB konverteren túl is kell lennie életnek: ha az SSD nem kommunikál, akkor ugyan az USB adapter bejelentkezik a számítógépre, de nincs pontos típusa, mérete és nincsenek SMART adatai sem, mert ezeket az adatokat már maga az SSD szolgáltatná.

 

"A lemezkezelőben meg is csinálnám de ha rákattintok az inicializálásra, akkor nem történik semmi."


Ez a szerencséd, mert tilos inicializálni bármilyen, fontos adatot tartalmazó meghajtót, mert az inicializálás új, üres partíciós táblát állít be. Ez egy visszavonhatatlanul romboló folyamat és soha, semmilyen körülmények között nem biztosít hozzáférést az eredeti adatokhoz.

 

"Mi lehet a baj?"

 

A flash alapú meghajtók nem szeretik, ha hirtelen kirántják alóluk a tápfeszültséget, mert olyankor írási-, és ezáltal adatintegritási hiba léphet fel, ami, ha a meghajtó szervizterületére esik (ez tartalmazza többek közt a meghajtó firmware-jének a paraméterezését), akkor működésbeli problémákat okozhat.


"...Illetve nem tudtok windowsra a gpartedhez hasonló lemezkezelő progit, amin még megpróbálhatnám?"

 

Engedd el, eddig is eleget tettél a halálán túli kínzásával már. Ha azelőtt kérdeztél volna, hogy ezeket végigcsinálod vele, akkor még lett volna esély a mentésére, de így eléggé hendikeppes. Az SSD-k adatmentése egy időkritikus folyamat, mert mindig egy lépéssel a TRIM és más takarító algoritmusok előtt kell járni ahhoz, hogy megmaradjon az adat a meghajtón és menthető legyen, ha ugyanis ezek a folyamatok lefutnak és elvégzik a feladataikat, akkor teljesen kipucolják az adatterületnek a törlésre kijelölt részét meg a töredékeket, mert előkészítik az újabb adatok fogadására. Viszont adatmentési szempontból ez egyet jelent az adatok végleges törlésével. Sajnálom, de azzal, hogy még a halálon túl is stresszelted a meghajtót a különböző ráolvasásos woodoo-kkal, elég időt biztosítottál nekik a működésükhöz. Egy dolgot még megpróbálhatsz, hogy HDDSuperClone Live USB-vel image-eled egy hibátlan HDD-re, aztán onnan egy megbízható adatmentő programmal (DMDE, GetDataBack, R-Studio, Raise Data Recovery, UFS Explorer) kinyered belőle a fájlokat egy másik HDD-re.

Az SSD-ket (és minden más, flash alapú meghajtót) adatvesztés után nem szabad bekapcsolva (áram alatt) hagyni, hogy ne dolgozhassanak rajta a takarító algoritmusok, amik az operációs rendszertől függetlenül is futnak, tehát elég hozzá, ha csak tápfeszültséget kap a meghajtó. Az adatmentő laborokban azzal kezdik, hogy egy speciális firmware módosítással letiltják rajta ezeket az algoritmusokat, hogy ne tehessenek kárt az adatokban amíg el nem készül róla az image (a Bitpontos lemezkép másolat) fájl, amiből aztán kinyerik az adatokat. Bár sajnos már ott tartunk, hogy negyedévente annyi új SSD kerül piacra, hogy a maintsream adatmentő munkakörnyezetek gyártói számára lekövethetetlen a különböző firmware módosítások miatt és ezért évekkel le vannak maradva ezen a vonalon: a mai új modelleket csak saját fejlesztésű loaderekkel lehet elérni. Vannak slágertermékek, mint az említett Phison PS3111 vezérlő, vagy a Silicon Motion SM2246, SM2256, SM2258, SM2259, SM2260, SM2262, SM2263 különböző iterációi, amikre számtalan firmware variációt készítettek a gyártók, vagy ott van az Apple-ös, módosított firmware-es Intel és Samsung vezérlőjű SSD-k: ezek firmware-jeinek a 95%-a még nincs visszafejtve.

 

Előzmény: Puritan21 (583)