malenykij polgar Creative Commons License 2022.09.08 -4 7 1584

Zanzásítva: 

3 hetet voltunk saját szervezésben (ehhez persze nem árt, ha már járt ott az ember)

Érkezés Johannesburgba, bérelt autóval mentünk a Pilanesberg Nemzeti Parkhoz. 

Onnan tovább Lesothoba (mivel Maseru, a föváros közvetlenül a határon van, a beutazás egy hídon történik és este lévén észre sem vettem, hogy csak kiléptünk Dél-Afrikából, de nincs beutazási pecsétünk Lesothoba, mert gyakorlatilag a kutya sem állított meg. A kiutazásnál vicces volt, de sikerült rendezni a helyzetet némi segítséggel). 

Lesothoban megnéztük a Manetsunyane vízesést (192 m), az utolsó pár km elég kalandos volt a sziklás úton, de gyönyörü látvány. 

A szállásunk Maseruban egy focialapítány vendégháza volt, rettenetes kedvesek a helyiek és bár reggel -4 fok volt (az egész ország 1000 m tsz felett fekszik), már kora reggel jöttek a lurkók edzésre. 

Innen Port Elizabethbe mentünk tovább, ahol az Addo Elephant Park volt a fö cél, két nap pihenés, ruhamosás, stb. 

A következö állomás L´Agulhas volt, ahol olyan remek szél volt, hogy rá lehetett dölni. 

Innen tovább Fokvárosba, ahol egy hetet maradtunk. Ketreces merülés cápákkal Gansbaai-ban, Jóreménység-fok, Boulders Beach, Chapman´s Peak Drive, Táblahegy, minden kötelezö program, de a fénypont a tíz éve nem látott barátok meghívása volt egy Baai-ra <- ez a nappaliban kötelezöen meglévö grill használata, remek este volt. 

Fokvárosból átrepültünk Windhoek-ba, ahol szintén bérelt autóval mentünk az Etosha Nemzeti Parkba. 

Na erre mondta a fiam, hogy "Apa, lehet, hogy neked nem esik jól, de nekem Namíbia kicsit jobban tetszik, mint Dél-Afrika." Nyilván az Etosha parkra gondolt, mert ugyan a 22.000 km²-es parknak csak egy töredékét láttuk, de az is pazar volt. 

Elsö nap túravezetövel mentünk, másnap saját autóval. Bár az emberek 90%-a összkerekes, víztartályos, sátras pickupokkal jön a parkba, a bérelt "sima" limuzinnal is teljesen járható a park. 

Utolsó nap visszaautóztunk Windhoekba és onnan repültünk Johannesburg érintésével haza. 

 

Összesen 5000 km-t autóztunk, hat szállás (két lodge ill. resort, négy Air BnB), minden zökkenömentes volt, incidensek és rossz érzésék nélkül. Oké, Maseru egy olyan föváros, ahol a közvilágítás nem élvez prioritást, de ott sem ettek meg minket. 

Szóval fantasztikus volt. 

Olyannyira, hogy a következö út nagyjából úgy áll majd össze, hogy minimum egy hét Namíbia, onnan pedig Botswana. 

Előzmény: malenykij polgar (1583)